Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE „PRVA DAMA“ AGENCIJE ZA LEKOVE „ZEZALA KRIZU“

Dva miliona za školovanje direktorke!

Autor: Ivan Ninić | 08.04.2013 - 19:23:00h | Komentara: 9

Za svoje školovanje, treninge i stručne edukacije u zemlji i inostranstvu, Tatjana Šipetić, direktorka u ostavci državne Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, (ALIMS) spiskala je u poslednje tri godine više od dva miliona dinara državnog novca, otkriva „Alo!“.

Prema zvaničnim podacima ALIMS-a ta institucija je 2010. i 2011. godine, sa 195.000 dinara, finansirala tri semestra specijalizacije iz Farmaceutske informatike, koje je pohađala direktorka Šipetić. Ona je potom tokom 2011. i 2012. godine, na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, završavala i doktorske studije iz Farmakologije i to je ALIMS koštalo čak 330.000 dinara.

Tatjana Šipetić

Tatjana Šipetić | Foto: Beta

 Naš izvor iz te institucije otkriva da se ime Tatjane Šipetić prvobitno nije uopšte nalazilo u Planu za stručno obrazovanje i usavršavanje na teret sredstava ALIMS, već je „naknadno progurano“.

Troškovi edukacije direktorke ALIMS-a (2010-2012)
Specijalizacija iz Farmaceutske informatike 195.000 din.
Doktorske studije iz Farmakologije330.000 din.
Sedam stručnih skupova u inostranstvu1.587.796 din.
UKUPNO:2.112.796 din.

- Ona je u julu 2009. godine postavljenja za direktora ALIMS, a pre toga bila je na čelu apoteke u KBC „Dragiša Mišović“ (2005. - 2009.). S obzirom na to da nije radila kod nas, logično je da nije bila među zaposlenima koji treba da specijaliziraju o trošku ALIMS. Međutim, samo mesec dana po postavljenju za direktora, Upravni odbor ALIMS je doneo odluku o dopuni godišnjeg Plana usavršavanja i specijalizacije zaposlenih za 2009. godinu. Tako je direktorka na naš račun nastavila specijalizaciju iz Farmaceutske informatike, koji je započela godinu dana ranije - otkriva izvor „Alo!“ i dodaje da je UO, godinu dana kasnije, po istom receptu, izvršio izmenu Plana usavršavanja i specijalizacije za 2010. godinu. Plan je proširen sa imenima troje zaposlenih, kojima je potom ALIMS platio doktorske studije, a među kojima je bila i direktorka Šipetić. Osim specijalizacije i doktorata, u protekle tri godine Agencija za lekove je platila oko 1,5 miliona dinara, koliko iznose troškovi sedam najznačajnijih svetskih skupova, odnosno foruma, kongresa i treninga, na kojima je direktorka ove institucije učestvovala.

Agencija za lekove

Agencija za lekove | Foto: Đorđe Kojadinović

 - To su više bila turistička i šoping putovanja po Britaniji, Francuskoj, Danskoj... koja su plaćana na teret budžeta ALIMS i nemaju nikakve veze sa realnim potrebama i procesom rada. Teme tih skupova su veoma atraktivne za svakog farmaceuta lično, ali ne i za našu instituciju. Kotizacije za takve skupove su paprene. ALIMS je samo za jedan međunarodni trening direktorke na ime kotizacije, dnevnica i prevoza platio 424.685 dinara - otkriva izvor „Alo!“ iz ALIMS, koji je insistirao na anonimnosti. Ne sačekavši četiri meseca koliko joj je još ostalo do kraja četvorogodišnjeg mandata, Tatjana Šipetić je 4. aprila podnela ostavku na mesto direktorke ALIMS, a državni revizori su nedavno započeli detaljno češljanje finansija Agencije za lekove. 

ALIMS: Edukacija zbog pacijenata!

U ALIMS priznaju da je doskorašnja direktorka Tatjana Šipetić svoje usavršavanje započela pre dolaska na funkciju, ali tvrde da zbog toga „nije bilo moguće, a ni celishodno prekinuti započete studije, kao već prihvaćene obaveze“ i dodaju da je svaka edukacija direktorke u inostranstvu bila predstavljanje te institucije u skladu sa zakonom i standardima EU. 

- Bez obzira na to kakve su ekonomske teškoće pacijent želi da dobije najbolju negu u lečenju. Tu negu mogu da mu pruže samo lica koja vladaju savremenim doktrinama u oblasti terapije lekovima, što naravno zahteva potrebnu edukaciju u savladavanju navedenih doktrina, čime se omogućava odgovarajuća nega pacijentima, a u cilju da se zaštite zdravlje i život pacijenata - kažu u ALIMS-u. 

Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 09.04.2013 06:29h

    Ni prva ni poslednja. TREBALO BI DA SE ISPITA KO JE SVE TROSIO DRZAVNE PARE ZA SKOLOVANJE I NATERATI IH DA IH VRATE. POCEV OD ALBIJANICA PA PREKO ONIH IZ FONDA PIO. Dok sirotinja o svom trosku skoluje decu, drzavni RUKOVODIOCI dobijaju debele NASE pare za usavrsavanje!!! Kako su uopste dobili posao ako nisu dovoljno skolovani???? Pozivam zastitnika gradjana da ispita sve slucajeve skolovanja o drzavnom trosku i da inicira UKIDANJE tog BEZOBRAZLUKA I GREBANJA o siromasnu drzavu.

  • milunher Vreme: 09.04.2013 07:08h

    Eto zast su u Srbiji plate i penzije na minimumu minimuma jer za sve ima novca osim za standard gradjana Srbije.

  • Mila Vreme: 09.04.2013 07:41h

    Strasno je sto ovom narodu vredjaju inteligenciju sa pricama kolike su im plate, pa kako se i dela odricu u humane svrhe ili pak , da ih ne uzimaju, kada znamo da se kroz druge nacine i benificije sami sluze u zavisnosti i apetita i morala. Koliko se uzima od kompanija za stavljanje lekova na placenu listu?Ovo je jedan od primera. A sa druge strane na trzistu lekova haos, divljane skupih suplemenata sa neproverenim dejstvom ili cak placebo efektom. Uzas.

  • ljubisa Vreme: 09.04.2013 08:28h

    ako smo mi drzava ja sam NIKOLA TESLA

  • sikica Vreme: 09.04.2013 08:36h

    I ko zna koliko je ovakvih slucajeva po ostalim drzavnim institucijama, a Tijani ne moze let da se organizuje!!! SRAMOTA ZA VLADU!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP