Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA PROSLAVA

Dva veka od prvog Srbina u Americi!

Autor: A. O. | 21.08.2013 - 14:43:00h | Komentara: 1

Naučna fondacija "Nikola Tesla" iz SAD organizovaće na Vidovdan sledeće godine u Filadelfiji svečanu proslavu dvestogodišnjice dolaska prvog Srbina na Američki kontinent.

"Ovo će biti šansa da se podsetimo i da proslavimo dugu tradiciju srpskog prisustva u Americi i srpskih dostignuća i doprinosa razvitku američkog društva", stoji u zvaničnom saopštenju fondacije.

Srbija amerika

Prvi Srbin koji je kročio na američko tlo je Đorđe Šagić iz Šekesferehvara kod Budimpešte. On je bio osnivač prvog srpskog društva, nekoliko crkava, kao i prve masonske lože u Meksiko sitiju.

Ovo društvo u svom pozivu podseća na impozantan spisak Srba koji su ostavili dubok trag u SAD, bilo da su naučnici, glumci ili sportisti. Među njima su: Nikola Tesla, Mihailo Pupin, Majkl Đorđević, Aleks Mačeski, Branko Tupanjac, Helen Delić Bentli, Džordž Vojinović, Volter Bogdanić, Greg Popović, Piter Bogdanović, Karl Malden, Pit Maravić..
"Srbi su bili verni saveznici SAD u Prvom svetskom ratu i čak 15.000 američkih Srba je volontiralo za borbu sa neprijataljima na Balkanu.", piše u saopštenju fondacije i podseća se na govor tadašnjeg predsednika Vudroa Vilsona, koga je inspirisala patnja srpskog naroda, za koji je rekao da "brutalna sila nije poljuljala čvrstu rešenost oovog naroda da žrtvuje sve za slobodu i nezavisnost".
Naučna fondacija "Nikola Tesla" pozvala je sve ljude dobre volje, Srbe i prijatelje Srba, organizacije i crkvene zajednice širom Severne Amerike da pošalju svoje predstavnike na ovaj istorijski Vidovdan 2014. godine u ime proslave "srpske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u Americi".
Poslednji komentari
  • Sudija Vreme: 21.08.2013 16:22h

    Da, i zato su nas "izrokali" onako bratski i saveznicki. Zahvalise nam se brate samo tako!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP