Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE ISTI TRETMAN KAO SRBI SA SEVERA KOSOVA

Dvadesetak Srba sa juga
Kosova protestuje ispred vlade!

Autor: | 30.04.2013 - 12:42:00h | Komentara: 0

Oko 20 kosovskih Srba koji žive južno od Ibra protestuje danas ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da imaju isti tretman kao Srbi sa severa Kosova i protiveći se sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Protest Srba južno od Ibra

Protest Srba koji žive južno od Ibra | Foto: FoNet

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je novinarima da su došli ispred zgrade Vlade kako bi skrenuli pažnju na probleme Srba koji žive južno od Ibra, a kako je naveo "pretežno su zaboravljeni od svoje države".
Mihajlović je kazao da na centralnom i južnom Kosovu živi oko 80.000 Srba i da bi njihovi predstavnici morali da budu sagovornici ljudima iz vlasti.
"Svedoci smo da se u poslednje vreme pregovara isključivo sa Srbima sa severa Kosova, a naše postojanje negiraju. Mi na ovaj način želimo da kažemo da postojimo i želimo isti tretman", rekao je on.

Protest Srba južno od Ibra

Protive se sporazumu iz Brisela | Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, sporazum sa Prištinom je loš po interese Srba sa Kosova.

"Ovde smo došli da izrazimo svoje protivljenje nedavno potpisanom sporazumu koji je štetan za nas, gura nas u zagraljaj Prištine, gde ne želimo da budemo jer imamo samo jednu državu, a to je Srbija", rekao je Mihajlović.
Predsednici opština i predstavnici veća izabrani na izborima 2008. sa juga Kosova, koji se nalaze ispred Vlade Srbije, smatraju da referendum ne treba raspisivati, kao i da neće učestvovati u primeni sporazuma.

Zvonko Mihjalović

Zvonko Mihjalović sa ikonom u rukama | Foto: FoNet

Član veća opštine Kosovska Kamenica Ivan Petrović istakao je da referendm ne bi bio u skladu sa Ustavom Srbije, jer je pitanje koje bi bilo postavljeno "Čije je naše Kosovo?".

"Moj stav je da ne treba raspisivati referendum već odbaciti sve ono što je Vlada Srbije prihvatila", kazao je on i dodao da to ne bi bio referendum o sudbini Srba sa Kosova, već o sudbini cele Srbije. Petrović je naglasio da Srbi južno od Ibra neće učestvovati u primeni sporazuma Beograda i Prištine.
"Srpski narod će pokušati da se odupre tihom teroru i svemu što nas vodi u potpuni egzodus ili pretvaranje u nacionalnu manjinu koja nema šta da traži na Kosovu i Metohiji", rekao je Petrović.
Okupljeni Srbi ispred Vlade su predstavnici 12 opštna sa juga Kosova.

Pojedini nose transparente sa natpisima opština - Kosovska Kamenica, Priština, Vučitrn, Štrpce. Takođe, predstavnicima vlasti doneli su
na poklon vino iz manastira Dečani.
Oni su najavili da će ispred sedišta Vlade ostati do 12 sati kada bi trebalo da počne sastanak predstavnika Vlade Srbije i Srba sa severa Kosova koji se takođe protive briselskom sporazumu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP