Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TENDER DOPISAN DA USLOV ISPUNJAVA SAMO JEDNA FIRMA

Dve bandere za posao od 240 miliona!

Autor: Ivana Kljajić | 07.05.2015 - 19:30:00h | Komentara: 9

Elektroprivreda Srbije unapred je poklonila maloj privatnoj firmi iz Čačka posao vredan čak 240 miliona dinara, i to tako što je u utorak, devet dana pred zatvaranje ponuda, izmenila konkursnu dokumentaciju i postavila uslov koji može da ispuni jedino čačanski „General promet“!

Sumnjivo  poslovanje u EPS-u

Sumnjivo poslovanje u EPS-u | Foto: Slobodan Pajić

Ogranak EPS-a „Elektrosrbija“ Kraljevo oglasila je nabavku 13.175 standardnih armiranobetonskih stubova (visine od devet do 14 metara), ali je iznenada, usred postupka, dodala i dve nestandardne bandere od 18 metara (oznaka 18/1250), čija ukupna vrednost ne prelazi ni 100.000 dinara, a proizvodi ih, kako tvrde stručnjaci u energetici, samo jedna firma u regionu.

Fantomski prilog

Zanimljivo je da se tip armiranobetonskog stuba 18/1250 potkrao u prvobitnom tekstu konkursne dokumentacije, i to na poslednjoj strani. Međutim, na opasku interesenata da je možda reč o štamparskoj grešci, komisija za javnu nabavku priznaje: „Pošto armiranobetonski stub 18/1250 nije predmet nabavke, nije neophodno popunjavati podatke za iste“, i 21. aprila iz konkursne dokumentacije briše prilog koji se odnosi na ovaj stub. Ipak, potreba za dva komada ovih bandera volšebno se 5. maja ponovo pojavljuje u oglasu bez ikakvog objašnjenja.

Pošto za ove dve bandere nije oglašena nova, odvojena nabavka, već su samo dodate na javni poziv koji je oglašen još 14. aprila, privatno preduzeće iz Čačka je od 5. maja očigledno postalo favorizovano u postupku koji se okončava 14. maja. Ostale firme su pak ostavljene bez ikakve šanse da direktno EPS-u prodaju svoje betonske bandere, betonske nogavice i betonske konzole navedene u javnom pozivu „Elektrosrbije“.

- Namešteno je tako da ko nema ta dva stuba od 18 metara, koji su sitnica u odnosu na celu nabavku, ne može da ponudi ni ostalu opremu. Dakle, ostaje bez šanse za posao vredan 240 miliona. A taj „General“ nema šanse da može sam da ispoštuje rokove i količine iz tendera, ali je ovim dobio odličnu poziciju jer je sve ostale igrače izbacio iz igre. Zna se pobednik tendera. On će sad moći da uslovljava druge firme da mu se pridruže da zajedničkim snagama isporuče ugovoreno, što znači da diktira i cenu - objašnjava naš izvor.

U tenderskoj dokumentaciji je uočljivo da ova poslednja izmena ne odudara samo po veličini, odnosno visini stuba, već i po količini. Za razliku od dva stuba od 18 metara, standardne bandere razvrstane su u osam stavki, u zavisnosti od visine i širine, i nabavljaju se u desetinama, stotinama i hiljadama komada.

- Iz aviona se vidi da su ova dva stuba naknadno ubačena da oteraju konkurenciju, a pojma nemam čemu mogu da posluže, jer se obično koriste tako visoki stubovi od metala, a ne od betona. Ova dva komada će završiti verovatno na lageru. U odnosu na vrednost celog tendera, koštaju pravu sitnicu - kaže naš sagovornik.

Šta kažu nadležni

Vlasnik firme „General promet“ Zoran Jakovljević juče nije bio raspoložen da objasni kako je uspeo da bude pobednik tendera i pre kraja postupka.
- Zahvaljujem vam se na pozivu - kratko je rekao kad je čuo temu kojom se bavimo i prekinuo vezu.
Na naša pitanja zašto su devet dana pred zatvaranje ponuda promenili konkursnu dokumentaciju, zašto dva pomenuta stuba nisu oglasili u odvojenom oglasu i da li su ovom izmenom diskriminisani zainteresovani ponuđači, iz „Elektrosrbije“ smo dobili sledeći odgovor:
„Prvobitnim planom koji je usvojio JP EPS bili su predviđeni i pomenuti stubovi kao istorodni materijal. Prema instrukcijama JP EPS, privremeno su bili izbačeni zbog provere stanja zaliha u drugim delovima JP EPS. S obzirom na to da stubova nije bilo na zalihama, vraćeni su u prvobitni plan u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Netačan je navod da samo jedno preduzeće može da isporuči stub sa takvim karakteristikama.“
Ipak, naš izvor tvrdi da čačanska firma nema konkurente za ove stubove, pošto proizvođač u Aleksincu, koji je ranije pravio ovakve stubove, nije obnovio atest i bez te dokumentacije ne može ni da učestvuje na tenderu.

Poslednji komentari
  • radenko Vreme: 07.05.2015 19:56h

    Pa kazu posle EPS u gubitku.Skidajte od plata i penzija.Oduzimanje imovine prodaja njihovih kuca i stanova staviti na kazan.Ponovo otvoriti goli otok.A posto su planine Rogozna i Golija prazne tu ih naseliti dati im zemlju ovce krave i bice im odlicno.

  • rade Vreme: 07.05.2015 21:03h

    i Skode kupuju tako zadaju dimenzije vozila koje samo Skoda ima

  • Miran Vreme: 07.05.2015 21:35h

    Pa, njihov svaki tender je takav. Može im se jer je direktor SNS kadar i zna da mu niko ne može ništa.

  • daxi Vreme: 08.05.2015 01:28h

    Pa zna se ko su i ciji su kumovi, drugovi i braca jedini podobni za poslove u Epsu od isusivanja kopa preko uvoza uglja i blata iz rumunije , nabavke strujomera pa do bandera!

  • Stari iseljenik Vreme: 08.05.2015 05:54h

    To je taj stručni i pošteni Vučićev kadar! Ne kradu, ne kraduckaju (kao oni Veljini) oni PLJAČKAJU! A u narodu se zna -riba smrdi od glave. Znamo i ko je "glava" u Srbiji. Svi su isti, kao da su od jednog oca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP