Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBRO NAM DOŠLE

Dve bebe rođene u smetovima!

Autor: N. G. | 09.12.2012 - 17:07:00h | Komentara: 4

Vozač D. R. koji je prevozio trudnicu, Teodoru Talpai (17) koja se porodila u sred snežne stihije, otkrio je za „Alo.rs!“ detalje drame koju su preživeli u zaglavljenom vozilu, na milost i nemilost ledenog vremena. Danas se takođe u Deronjama pred ambulantom porodila Slađana Petrović, rodivši sina na minus tri.

Devojka je u trudovima krenula u zrenjaninsko porodilište, ali je naletela na zastoj kod Česterega pa je morala da se porodi u automobilu kojim je krenula put porodilišta.

Beba

Mala Nikolina je već dobila nadimak "snežna beba"

„Situacija je počela oko 4 sata ujutru, a trebalo nam je 8 sati da pređemo trideset kilometara", počinje ispovest vozač, i nastavlja "kako nismo mogli da se pomerimo iz mesta, postalo nam je jasno da će porođaj morati da bude obavljen u kolima. Na sreću, sa nama u automobilu je bila i iskusna babica, koja je smirivala porodilju".
U međuvremenu, u pomoć je krenula doktorka Danijela Andrić, koja je do trudnice morala da se probija peške!

"Doktorka je stigla do nas oko 10 izjutra“, priča predani vozač, koji nije dozvolio da panika prevlada. Do tada, bilo je na njemu i babici da uvere buduću mamu da će sve biti u redu.

Za osam sati su prešli 30 kilometara

Za osam sati su prešli 30 kilometara | Foto: ilovezrenjanin.com

„Znali smo da je zima, znali smo da u tom trenutku radimo sve što možemo, da nam niko ne može pomoći“, rekao nam je vozač i otkrio neverovatan splet okolnosti u kome su se našli:
„Moram da kažem da se putari uopšte nisu istakli. Sve vreme dok smo mi bili zavejani, vozilo za čišćenje snega je, umesto da nam pomogne bilo zaglavljeno tačno ispred nas!“
Ipak, tim zdravstvenih radnika nije imao vremena da se bavi ovim problemom, oni su morali da se bore za život.
Jedina briga požrtvovanoj ekipi koja se borila za bezbednost porodilje i novorođenčeta bila je da ne ostanu bez preko potrebne toplote.
„Na sreću, u kolima je bilo dovoljno goriva, imali smo ćebiće, a doktorka je donela još sa sobom. Bojali smo se samo da ne prestane da radi grejanje, ali to se srećom nije desilo“, ispričao nam je čovek koji je ponosnu mamu i bebicu, koja je dobila ime Nikolina, doveo do bezbednosti, srećan što je drama koja se odvijala u snegom okovanoj Vojvodini imala srećan kraj.

Teodor se takođe rodio u smetovima!

U Deronjama se nedelju pred seoskom ambulantom, na snegu i na temperaturi od minus tri stepena, porodila Slađana Petrović i na svet donela zdravu bebu, sina Teodora, koji je najpre pao u zagrljaj tate Nenada Jovanovića. Bilo je deset minuta do sedam. Ubrzo je stigla sestra, nešto kasnije i lekar. Put do porodilišta u Somboru bio je nemoguć zbog snežne blokade, ali se sve srećno završilo, prenose "Večernje Novosti".

Slađana i mali Teodor

Slađana i mali Teodor | Foto: Večernje Novosti

U nedelju rano ujutru suprug Nenad Jovanović je pozvao hitnu službu u Odžacima, jer mu je supruga dobila trudove oko pet sati, ali smetovi su već bili toliki da Slađana ne može da dođe do porodilišta. Onda su pozvali sestru i peške krenuli do lokalne ambulante, gde su bili u 6.45 sati i skoro u istom minutu beba je krenula i to pravo u sneg, ali je to sprečio tata Nenad i prihvatio bebu u ruke. Ubrzo je sestra Miluška Seljakov roditelje uvela u toplu ambulantu. Iako nije imala iskustva u akušerstvu, Miluška je uredno završila porođaj vežući pupčanik zdravom dečaku, koji je snažno zaplakao. Ubrzo je stigla dr Zvezdana Danilovac.

- Pokrenuli smo radi majke i bebe neke uticajne ljude iz sela i put za Odžake je deblokiran, a Slađana je sa bebom prebačena u Dom zdravlja, gde je iskusna babica rekla da je sve dobro urađeno i da ne treba dalje ništa preduzimati, jer je i put do somborskog porodilišta blokiran. Malo smo se svi u ambulanti bili usplahirili, jer je to sve vrlo odgovorno, a sad smo beskrajno srećni - rekla je doktorka Zvezdana. - To je zaista prelep događaj, jer je u ovoj vanrednoj situaciji Bog dao da se sve srećno završi.

Srećni su i u kući Nenada Jovanovića kojima je Teodor četvrto dete.

- Kako se nisam uplašio, jesam, ali sam radio ono što mi instinkti nalažu. Mahinalno sam pružio sastavljene dlanove u koje je kao u gnezdo upao naš mali Teodor - kaže Nenad.

Povezane vesti:

Poslednji komentari
  • SRBIN Vreme: 10.12.2012 00:19h

    HVALA BOGU DA SE SVE SRECNO ZAVRSILO! NEKA SU BEBICE ZIVE I ZDRAVE I NEKA DOCEKAJU 100 GODINA!

  • Barb Vreme: 10.12.2012 10:50h

    Sam Bog i svi sveci i andjeli nisu dozvolili da se zbog ljudskog nemara i bahatosti,a i srpske parole Kako cemo-lako cemo, desi nesto lose. Sve cestitke roditeljima i posvecenim ljudima koji su bili uz porodilje! Neka su zivi i zdravi i srecni svojim roditeljima. a vi, celnici ove smesne drzave, SRAM VAS BILO!

  • Kolja Vreme: 10.12.2012 11:28h

    HAARP antenski sistem u Barajevu koji su nam NATO pomagači instalirali hitno demontirati!!! Preko HAARP antenskog sistema katolički jezuiti upravljaju vremenskim prilikama. Cele godine ni kapi kše u Srbiji, a sad niodkud ledeno doba! Vostani Serbie! Vostani...,

  • amer Vreme: 10.12.2012 13:15h

    samo u srbiji postoji "vozac " hitne pomoci, u normalnom svetu tehnicar obavlja sve poslove, vozi,spasava zivote,previja rane,daje injekcije, itd. zbog amaterstva i nestrucnosti u srbiji narod umire svaki dan a za to je kriv sistem jer ne dozvoljava strucnu profesionalnu obuku jer zasad to u srbiji ne postoji

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP