Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SMATRAJU DA JE ODLUKA NEOPRAVDANA

Dvoje haških sudija protiv povratka Šešelja

Autor: Tanjug | 28.05.2015 - 09:02:00h | Komentara: 0

Sudije Žalbenog veća Haškog tribunala Bahtijar Tuzmukhamedov i Kofi Kumelija Afandje, koje su odbile da potpišu zahtev da Vojislav Šešelj bude hitno vraćen u pritvor, smatraju da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala bila preuranjena i neopravdana, piše "Politika".

Vojislav Šešelj

Dvoje sudija odbile da potpišu zahtev o vraćanju Šešelja| Foto: Marko Metlaš

Kako navodi list, oni su u zajedničkom mišljenju ocenili preuranjenom odluku Žalbenog veća Haškog tribunala da se lider Srpske radikalne stranke Vojislav Ssešelj do 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma, prebaci iz Srbije i stavi pod nadzor službenih lica Holandije.

U zajedničkom stavu, koji prenosi "Politika", Tuzmukhamedova i Afandjea navodi se da Žalbeno veće nije bilo upućeno u poverljive informacije o Šešeljevom teškom zdravstvenom stanju.

Zbog toga bi, tvrde oni, bilo razumnije tumačenje prema kojem je Žalbeno veće, Pretresnom ostavilo potreban mavenarski prostor kako bi ono izvršilo svoju pravosudnu funkciju, koja obuhvata sagledavanje svih faktora relevantnih za povlačenje privremenog puštanja na slobodu.

- Osim toga, Pretresno veće, prema odluci većine članova Žalbenog veća, tek treba da izvrši procenu Šešeljevog mogućeg daljeg privremenmog puštanja na slobodu, a da pritom razmotri eventualne novoprikupljene informacije o Šešeljevom zdravstvenom stanju. Imajući u vidu konkretne i specifične okolnosti ovog predmeta, tumačenje kojim se pretresnom veću oduzelo diskreciono ovlašćenje u sprovodjenju naloga Žalbenog veća moglo bi se krajnje nepovoljno odraziti na prava optuženog, navodi se u zajedničkom mišljenju Tuzmukhamedova i Afandjea.

Zaključak dvojice sudija je da je uprkos nalogu Žalbenog veća da se Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu smesta povuče, Pretresno veće samo postupilo na razuman način kada je nalog Žalbenog veća protumačilo u interesu efikasnosti i pravde, pa stoga smatraju da je odluka većine članova Žalbenog veća preuranjena i neopravdana, prenela je "Politika".

Nalog Žalbenog veća nisu potpisala dvojica od pet sudija - Tuzmukhamedov i Afandje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP