Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADILI U SIJERA LEONEU

Dvojica Beograđana preživela ebolu!

Autor: B92 | 25.06.2015 - 21:12:00h | Komentara: 0

Dvojica medicinskih radnika iz Srbije preživela su ebolu!

Virus ebole

Virus ebole

Stručnjaci su pomislili da zaraza jenjava, ali se ovih dana pojavio novi slučaj ebole u predgrađu Sijera Leonea.

Ovo je najgore izbijanje ebola virusa i istoriji čovečanstva, u kome je obolelo je više od 30 odsto medicinskog osoblja.

Iako je stopa smrtnosti vrlo visoka, dva Beograđanina pobedila su ebolu.

Može se reći da dva zdravstvena radnika, iz Srbije, spadaju u onu malu grupu srećnika ili kod ebole u 50 odsto preživelih.

Dva zdravstvena radnika, radili su u italijanskoj terenskoj bolnici u najugroženijem gradu Sijera Leonea gde su lečili inficirane od ebole i na taj način se zarazili.

“Prvu informaciju o prvom građaninu koji je oboleo od ebole dobili smo od naše Ambasade,najbliže zemlje Sijera Leonea gde su se nalazili naši zdravstveni radniči, Ambasada nas je pozvala, oni su dobili informacije da je naš građanin oboleo i mi smo naravno posle toga preduzeli sve korake kako bi smo stupili u kontakt sa bilo kim od naših zdravstvenih radnika koji su radili u bolnicama u Sijera Leoneu”, kaže Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Po saznanju da imaju ebolu, zdravstveni radnici, tražili su da ostanu u Sijera Leoneu i da ih nipošto ne prebacuju u Srbiju. U Beograd su se vratili, sa sertifikatom da su zdravi.

“Oni su sačekani na aerodromu, obavljen je razgovor sa njima, dobili su sva upustva ,šta i kako dalje, dobili smo i mi informaciju koliko će se oni zadržati u Beogradu, kakvi su njihovi dalji planovi, uspostavljena je komunikacija sa njima “, ističe Biljana Begović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ova dvojica Beograđana sada u krvi imaju svojevrstan ”serum za oporavak“, što je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se veruje da sadrži posebna antitela koja pomažu u borbi protiv ebole.

“Mi smo pokušali da kontakiramo naše zdravstvene radnike, koji su pobedili ebolu i vratili se u Beograd, ali oni nisu hteli pred naše kamere, jer ne žele da se eksponiraju”, zaključuje Begovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP