Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROSVETARI TRAŽE OSTAVKU MINISTRA ZBOG SKANDALA SA TESTOVIMA

Dvojkaši odlični na testu iz srpskog?!

Autor: R. KANTAR - R. ĆORALIĆ | 19.06.2013 - 10:36:00h | Komentara: 1

Posle otkrivanja kopije testa iz matematike, prosvetari tvrde i da se test iz srpskog mogao kupiti na pijaci za 9.000 dinara.

Ispit iz matiša odložen za danas

Ispit iz matiša odložen za danas | Foto: Aleksandar Stanković

Učenici osmog razreda umesto juče polagaće test iz matematike danas, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa. Uprkos tvrdnjama ministra prosvete da ne postoje dokazi da je i test iz srpskog jezika takođe “provaljen”, sagovornici “Alo!” tvrde da se i on mogao kupiti ispred pijace Zeleni venac i Crkve Svetog Marka u Beogradu za 9.000 dinara! Zbog ovog nezapamćenog skandala prosvetni sindikati, radnici, ali i roditelji đaka koji su se mesecima pripremali za upis u srednju školu traže neopozivu ostavku Žarka Obradovića!

- Ovo što se dešava sa testovima je velika sramota. Deca koja su imala dvojke iz srpskog jezika izlazila su i pre vremena i hvalila se da su sve uradila. Priča se da je čak 90 odsto đaka u četiri novobeogradske osnovne škole uradilo besprekorno test iz srpskog, što znači da će imati maksimalnih 20 poena. Naravno da sad sumnjamo da su mogli da se kupe i testovi iz srpskog, a ne samo iz matematike. Nije fer, pre svega prema deci koja su zaista vredno radila i trudila se svih osam godina, ali i koja su se zaista ozbiljno pripremala za prijemni. Naravno da mi je dete zbunjeno. Još kad je čuo da se odlaže test iz matematike, baš se razočarao i pod dodatnim je stresom zbog svega - priča Zoran M., otac jednog maturanta iz Beograda.

Žarko Obradović

Roditelji traže ministrovu ostavku: Žarko Obradović | Foto: K. Kamenov

I nastavnica srpskog jezika iz Beograda J. P. ubeđena je da su testovi iz srpskog jezika “provaljeni”. Kao dokaz za tu tvrdnju ona navodi svedočenja svojih koleginica koje su decu pripremale za testove.

U Pirotu polagali pogrešne testove!
U O. Š. “Sveti Sava” u Pirotu na polaganju testa iz srpskog jezika u ponedeljak greškom su đacima podeljeni pogrešni testovi - kombinacija broj dva umesto kombinacije broj jedan. Kao krivca za ovu “ispalu” direktor škole “Sveti Sava” Ljubiša Đorić okrivio je školski razglas, jer se “nije dobro čuo”, te je tako došlo do zabune.
- Ne mogu da verujem da su gotovo svi članovi Komisije u prenosu koji je išao preko školskog razglasa razumeli da đaci treba da rade test broj dva. To su čule kolege, ne samo ja. Ne možemo da verujemo. Bili smo šokirani kada se testiranje završilo i kada smo u kancelariji videli rešenja testa broj jedan - rekao je Đorić i dodao da on snosi punu odgovornost za grešku. Deca neće snositi nikakve, jer će im bodovati test koji su radili.
 

- Znam za dva, tri deteta koja su nekoliko dana pre testa došla kod koleginica sa sve tri kombinacije pitanja iz srpskog jezika. U jednoj kombinaciji u prvom pitanju se nalazila reč čaturanga (drevna indijska igra, slična šahu), u drugoj kombinaciji bugenvilija (vrsta cveta), a u trećoj ruzmarin. Kombinacija koju je ministar izvukao sadržala je reč “čaturanga”. Ukoliko nije bilo prevare i na testu iz maternjeg, zašto ministar ne otvori i druge dve kombinacije, pa da vidimo da li je ovaj test bio regularan ili ne?! - pita ova nastavnica, koja je takođe primetila da su pojedini učenici završavali test iz srpskog, koji inače ima 14 strana, za svega 15-20 minuta.
- Za to vreme test maltene ne može ni da se pročita - zaključuje ona i dodaje da je čula đake kako se smeju i govore: “Ako ne pomogne znanje, pomoći će bog”, aludirajući na Crkvu Svetog Marka, gde se kupuju testovi.
Zoran Kostić, predsednik Republičke upisne komisije, saopštio je da su u ponedeljak došli do dokaza da je test iz matematike procurio, zbog čega je juče ujutru doneta odluka da se test odloži za danas. Kostić je rekao i da danas neće biti izvlačenja kombinacija, već da će biti upotrebljen rezervni test, koji će na vreme biti dostavljen školama. Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da su Upravi kriminalističke policije predati svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio testove iz matematike. Rezervni testovi štampani su juče po podne, a u večernjim satima oni su distribuirani školama. Čitav proces distribucije do školskih uprava nadzirala je i policija.
Zbog ovog skandala ostavku ministra Obradovića zatražili su Sindikat obrazovanja Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola, Forum beogradskih gimnazija, kao i DS. Sindikat radnika u prosveti zatražio je od Ministarstva najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u pojedinim školama gde su, kako tvrdi, ispiti za srpski pre polaganja testa prodavani po ceni od 4.000 dinara.

Zbrka i oko novog testa iz matematike!
Sadržaj testa iz matematike, koji mali maturanti polažu danas u odloženom terminu zbog „provale“ prve verzije ispitnih pitanja, navodno je takođe sinoć dospeo u javnost preko Interneta. Ministarstvo prosvete je, međutim, to demantovalo navodeći da sadržaj testa iz matematike koji kruži Internetom nije tačan. Reč je o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa, navedeno je u saopštenju. Učenici osmih razreda test iz matematike polažu danas od 12 do 14 časova.
 

Poslednji komentari
  • Stevan Vreme: 20.06.2013 12:25h

    Kada ce nasi ministri nauciti da moraju kada stupe na duznost napraviti takav sistem u kojem ne moze doci do tako drasticnih propusta kao sto je ovaj sa maturom osnovaca i koji ce imati daleko sezne posledice za nase drustvo?Ko nije kadar da organizuje svoje sluzbe da ne cure kao sito,ne zasluzuju tako visoke pozicije u drustvu.Ovaj propust samo pokazuje koliko los kadar nas vodi i u kakvu propast Srbija srlja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP