Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPTUŽBE

Džefri Najs: Za oslobađanje
Gotovine, Markača i Haradinaja
najodgovornija je Karla del Ponte!

Autor: Ekipa Alo! | 30.11.2012 - 22:31:00h | Komentara: 0

Bivši tužilac haškog suda Džefi Najs izjavio da veliku odgovornost zbog oslobađanja Haradinaja, Gotovine i Markača snosi tadašnja tužiteljka Karla del Ponte, prenosi "Dnevni avaz".

U intervjuu "Dnevnim avazu", Najs je rekao da je ceo postupak protiv bivšeg komandanta OVK "blamaža za celu kancelariju Tužilaštva Haškog tribunala", ali ne zato što su oni oslobođeni već zato što je ceo postupak pokrenut onako kako ne treba.

Džefri Najs

Karla je kriva za sve: Džefri Najs | Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, kvalifikovani pravnici su i pre pokretanja postupka pred Haškim tribunalom protiv Haradinaja i njegovih saboraca sugerisali tadašnjoj glavnoj tužiteljki Karli del Ponte da za postupak nema dovoljno dokaza.

- Karla del Ponte je nakon toga "instruisala" trojicu pravnika koji nemaju iskustvo kao advokati u sudnici i koji nakon podizanja optužnice ionako ne bi u ime Tužilaštva zastupali slučaj na sudu - rekao je Najs.

On tvrdi da su ti advokati posle napisali optužnicu, nakon čega je njihova odgovornost završena jer su drugi ljudi u sudnici zastupali optužnicu.

Najs kažeda je i unutar Tribunala bilo otvorenih upozoranja upućenih Karli del Ponte u vezi s nedostacima optužbe.

Karla Del Ponte

Karla Del Ponte | Foto: Reuters

- Jedan iskusni pravnik i ja pisali smo Del Ponteovoj samo nekoliko meseci pre podizanja optužnice, upozorajvajući je da ne može podizati optužnicu bez konsenzusa advokatskog kolegijuma koji je neka vrsta testa za održivost optužnice prema količini i jačini dokaza. To je inače bila uobičajen praksa među advokatima Tužilaštva za vreme mandata Luiz Arbur, predhodnice Del Ponteove - kaže Najs, za koga se inače zna da je u nekoj vrsti prećutnog sukoba sa Karlom del Ponte.

- Mi smo joj objasnili da je testiranje optužnice potrebno kako bi se omogućilo da najiskusniji advokati mogu dati svoje primedbe. Ali, Del Ponte je to odbila - dodao je Najs.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP