Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STEPEN BEZBEDNOSTI PODIGNUT JE NA VIŠI NIVO

Džihadisti prete i Srbiji!

Autor: S. Vojinović | 29.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Stepen bezbednosti u višenacionalnim sredinama u Sandžaku i na jugu Srbije podignut je na viši nivo posle zločina u Zvorniku, tvrde u srpskim bezbednosnim strukturama.

Džihadisti

Džihadisti | Foto: Profimedia

- Pratimo situaciju. Odmah posle tog događaja stepen bezbednosti podignut je na viši nivo, pre svega radi bezbednosti i zaštite svih građana Srbije. Bezbednost je podignuta prvenstveno na jugu Srbije i u oblasti Novog Pazara. Istovremeno, pojačana je i operativna saradnja sa kolegama iz regiona u cilju sprečavanja bilo kakvog terorističkog akta, ali i zbog razmene informacija. Bezbednost nije ugrožena, ali uvek postoji opasnost od eventualnih pojedinačnih terorističkih napada - priča za „Alo!“ izvor iz bezbednosnih službi.


Dačić: Postoje rizici
 

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-u, najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku i upozorio da na području regiona postoje veliki rizici od radikalnog islama.
- Veoma je važno očuvati stabilnost BiH. Najoštrije osuđujemo teroristički akt, a obaveštajne službe treba što tešnje da sarađuju da bi se to sprečilo - rekao je Dačić i dodao da se o problemu terorizma i borbi protiv terorizma stalno razgovara na sastancima OEBS-a.

Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma smatra da teroristički napad u Zvorniku nikako ne treba posmatrati kao izolovan slučaj. On zato upozorava da ni Srbija nije bezbedna.

- U pitanju je globalni džihadistički terorizam jer, kako džihadista ima u Bihaću, Tuzli, Skoplju, tako ih ima Prištini, po nekim procenama više od 1.000, ali i u Novom Pazaru, Sjenici... Oni deluju globalno - priča Mijalkovoski. On je kaže da u 99 odsto slučajeva bezbednosne službe zemalja na Balkanu imaju evidenciju džihadista, onih koji su otišli da ratuju, koji su se vratili ili nameravaju da idu.

- Jedino što službe mogu da urade jeste da u još većoj meri pojačaju nadzor, a ukoliko činjenice govore da je neko, pojedinac ili grupa, već odabrao neposrednu žrtvu napada, onda se preduzimaju mere hapšenja i onemogućavanja - dodao je Mijalkovski.

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da mesto napada nije slučajno.
- Nije slučajno što je on ovo uradio baš u policijskoj stanici u Zvorniku, a ni lokacija nije slučajna, zato što su Zvornik i reka Drina granica prema Srbiji - konstatovao je Lazanski.

Vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava na mogućnost širenja terorizma.
- Incident u Makedoniji i teroristički napad u Zvorniku pokazuju da je područje zapadnog Balkana ostalo bure baruta i da su svi naši motivi za međusobno sukobljavanje vrlo živi, bez obzira na evropsko opredeljenje zemalja - rekao je Radić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da upravo ovaj događaj pokazuje da je islamistički terorizam počeo da se otima kontroli.
- Samo jak srpski faktor, pre svega, jaka RS unutar BiH, kao garant stabilnosti BiH, i jaka Srbija mogu da budu njihovi pravi saveznici na Balkanu i protivteža nadiranju islamskog terorizma - rekao je Anđelković. On ne isključuje da teroristički napad u Zvorniku „može da bude takođe u funkciji američkih interesa i u cilju unošenja nestabilnosti na Balkan baš zbog onemogućavanja ruske energetske geopolitike“.

Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić | Foto: Emil Čonkić

Zukorlić: Ovo je udar na državu


Napad na policijsku stanicu u Zvorniku je za svaku osudu i predstavlja udar na ljudske živote, državne institucije i međunacionalne odnose, poručio je muftija Muamer Zukorlić i dodao da ovaj događaj ne može da koristi ni Bosni ni Bošnjacima.
- Nije slučajno da krvavi napad na policijsku stanicu u Zvorniku dolazi samo nekoliko dana nakon najave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je spreman na sveopšti dijalog srpskog i bošnjačkog naroda - naveo je muftija.

Poslednji komentari
  • Slavica Vreme: 29.04.2015 11:12h

    Muslimani u Srbiji, komsije i prijatelji, ne dozvolite da Vas Amerikanci ili bilo ko, koriste u svojim prljavim igrama. Dosta je nama na ovom podrucju bilo besmislenih sukoba i krvi. Svi mi i nasa deca treba da zivimo a ne da se ubijamo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP