Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U SANDŽAČKE OPŠTINE NIJE STIGAO NIJEDAN ZAHTEV ZA PROMENU PREZIMENA

Džudžo bez sledbenika!

Autor: I. Kljajić | 25.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 8

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžo, poznatiji u politici po starom prezimenu Džudžević, ostao je usamljen u svojoj, za mnoge suludoj misiji isterivanja „vić“ i „ić“ iz prezimena Bošnjaka u Sandžaku. Džudžo očigledno nije „povukao nogu“ kada je nedavno, kako kaže, samo vratio svoje izvorno prezime u zvanične dokumente.

One  and only: Esad Džudžo

One and only: Esad Džudžo | Foto: RAS

Zanimljivo je da u njegovom Tutinu niko od preostalih 53 Džudževića nije pokrenuo ovu proceduru. „Alo!“ se uverio da su se o poziv novopečenog Džudža za sada oglušili svi Bošnjaci u Sandžaku - matične službe u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju nisu primile nijedan zahtev za promenu prezimena, koji se obrazlaže nacionalnom pripadnošću!


Esad: Svi smo mi Džudžo


Esad Džudžević počeo je u maju da glasnije zagovara sklanjanje nastavaka „ić“ i „vić“ iz bošnjačkih prezimena, a zvanično je postao Džudžo početkom avgusta. Kako kaže, teškoće u praksi s novim imenom nije imao ni on, a ni poznanici, jer su ga svi i do sada oslovljavali sa Džudžo. Upitan zašto ga nijedan od ostala 53 Džudževića u rodnom Tutinu nije poslušao, Džudžo kaže:
- Pa svi se mi u svakodnevnoj komunikaciji oslovljavamo sa Džudžo. Polako, to je proces.

- Imali smo samo jedan takav slučaj u Tutinu. To je već poznati slučaj Džudžević u Džudžo, i to je sve. Zahteve dobijamo kada građani žele da menjaju prezimena posle venčanja ili razvoda, zbog vanbračnog deteta ili zato što im se jednostavno ime ne sviđa.

Međutim, zahtevi poput Džudževićevog nisu nam stizali do sada - rekao nam je referent u matičnoj službi tutinske opštine. Slične odgovore dobili smo i od ostalih opštinskih službi u kojima živi veliki broj Bošnjaka.


Komentarišući ovako slabe efekte svog čina, Esad Džudžo nam je rekao da nije iznenađen, jer se pravi učinak ovog projekta BNV-a očekuje tek na sledećem popisu stanovništva 2021. godine.

Nikom u Pazaru još ne pada na pamet da odbaci  „ić“ iz prezimena

Nikom u Pazaru još ne pada na pamet da odbaci „ić“ iz prezimena | Foto: Oliver Bunić


- Nisam ni očekivao da će sad Bošnjaci da pohrle u opštine da menjaju prezimena. Moj čin jeste bio lični, ali i odraz kulturoloških, antropoloških i istorijskih referenci. To je stvar osećaja. Već sam objasnio ljudima da je za promenu prezimena potrebno osam dokumenata i 6.100 dinara.
Međutim, potrebno je i duboko promišljanje svakoga da pronikne u ove kulturološke dimenzije i pronađe svoj identitet. Uskoro ćemo izaći sa elaboratom koji će pružiti četiri ili pet ključnih kriterijuma, na osnovu kojih će pojedinac moći da oceni šta je bilo njegovo prezime pre Berlinskog kongresa, kada je Sandžak ušao u sastav Srbije - objasnio je Džudžo za „Alo!“.
Poslednji komentari
  • zagondzija Vreme: 25.08.2014 08:55h

    e moj dzudzo,bolje bi ti leglo dzukela

  • Veljko Vreme: 25.08.2014 08:55h

    Kao sto rece Rasim Ljajic, coveku treba dati Nobelovu nagradu...

  • Buldog Vreme: 25.08.2014 09:02h

    Sta je starije Dzudzevic ili Dzudzo? Na VIC/IC ili ne? Tako se samo lece kompleksi, a ne menja kvalitet zivota niti osecaj bilo kakvoj pripadnosti. Zovi me i lonac, samo nemoj da me razbijes!

  • the bureque Vreme: 25.08.2014 09:42h

    Postujem i Srbe pravoslavne i Srbe muslimanske veroispovesti,nema potrebe da se menjaju prezimena.

  • VladimirR. Vreme: 25.08.2014 09:54h

    Nisam baš upućen?! Hoće li svi nositi isto prezime, radi lakšeg prepoznavanja?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP