Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKO JAVNO PREDUZEĆE NAMESTILO POSAO POZNATOM SRPSKOM BIZNISMENU

EDB častio Lazarevića sa milion evra?!

Autor: D. Vukajlović - R. Kantar | 11.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 14

Elektrodistribucija Beograd (EDB) poverila je firmi „Elecom“, povezanom sa kompanijom „Meter&Control“ poznatog biznismena Vojina Lazarevića, posao nabavke skoro 40.000 brojila za sanaciju Obrenovca nakon poplava, po ceni za milion evra višoj od tržišne, tvrdi konzorcijum proizvođača brojila predvođen kompanijom „Enel“.

Njegova brojila idu i preko „Elecoma“, a i preko „Meter&Control“:  Vojin Lazarević

Njegova brojila idu i preko „Elecoma“, a i preko „Meter&Control“: Vojin Lazarević | Foto: Petar Marković

Elektrodistribucija Beograd dodelila je firmi „Elecom“, povezanoj sa kompanijom
Vojina Lazarevića, posao nabavke skoro 40.000 brojila za sanaciju Obrenovca,
po ceni višoj za čak milion evra od tržišne

Oni tvrde da je EDB, dodelivši „Elecomu“ posao ukupne vredno 3,5 miliona evra, prekršio Zakon o javnim nabavkama. Zanimljivo je da se među firmama čija brojila je „Elecom“ ponudio EDB-u i firma „EWG“ bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge.


- Opravdano pretpostavljamo da EDB zloupotrebljava sanaciju od poplava da bi mimo Zakona o javnim nabavkama pribavio posao preduzećima „Meter&Control“, EWG i „Sitel“ po cenama znatno većim od tržišnih - navodi srpski Konzorcijum proizvođača brojila, predvođen firmom „Enel“, dostavljajući kao dokaz interni dokument EDB-a koji pokazuje da je „Elecom“ izabran u postupku hitne javne nabavke kao najbolji ponuđač.

„Meter&Control“: Nemamo ugovor!

U kompaniji „Meter&Control“ kažu da nemaju nikakav ugovor sa EDB-om, te „tako realizacija nije počela niti može da počne“. U toj kompaniji kažu i da nemaju informacije o tome kada će biti doneta odluka o tome ko je dobio posao vredan 3,5 miliona evra.

U tom internom dokumentu, u koji je „Alo!“ imao uvid, stoji da je kriterijum za odabir ponude „rok isporuke za kompletnu količinu, kvalitet i da se vodilo računa o ceni“. Zanimljivo je da se „Elecom“ pojavio sa brojilima Lazarevićeve, Bodirogine i firme "SITEL", iako su one, takođe, paralelno dale zajedničku ponudu EDB-u!? Praktično ispada da je EDB brojila kupio od prekupca, umesto direktno od ponuđača!

„Najkompletniju ponudu sa rokom isporuke ‘odmah‘ dostavio je ponuđač ‚Elecom“‘, napisano je u tom internom Izveštaju o realizaciji zahteva za hitnu nabavku, u kojem se vidi i da je „Elecom“ za monofazno dvotarifno brojilo ponudio cenu od 60 evra, dok je ponuda „Enela“ iznosila 43.90 evra po komadu. Trofazno brojilo je „Elecom“ ponudio za 81 evro, a „Enel“ za 61.40 evra. Iz ovog, grubom računicom sledi da je izabrana ponuda za oko milion evra viša od drugoponuđene. Sa druge strane, Dragan Vasiljević, direktor „Enela“, kaže za „Alo!“ da je krajnje neosnovan, neopravdan i diskriminatorski kriterijum rok koji podrazumeva momentalno dostavljanje brojila.

„Elecom“ je EDB-u ponudio brojila Lazarevićeve, "Sitel" i
firme „EWG“ bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, iako su ove tri kompanije, paralelno, dale i posebnu
zajedničku ponudu

- Uopšte nije bilo potrebe da se najbolja ponuda bira po kriterijumu vremena isporuke, jer EDB zapravo i nema mogućnost da ugradi odmah celokupnu količinu brojila. Naime, tehnološki sistem distribucije je takav da se brojila ugrađuju postepeno i ne postoji potreba da EDB odmah na kamari ima 39.400 komada brojila. Uvođenje ovog kriterijuma je prevara i naručiocu je naneta šteta, ali tako je to kada neko kupuje tuđim parama, odnosno parama građana Srbije - zaključuje za naš list Vasiljević, koji kaže da je njegov konzorcijum bio spreman da isporuči brojila za 2,5 miliona evra, odnosno za 44 odsto niži iznos od onog po kojem je posao poveren Lazareviću. O ovom slučaju pisala je i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija, koja, takođe, navodi povezanost „Elecoma“ sa Vojinom Lazarevićem, čija je „Rudnap grupa“ 2008. godine osnovala kompaniju „Meter&Control“.

EDB brojila kupuje  od prekupca, umesto  direktno od ponuđača!

EDB brojila kupuje od prekupca, umesto direktno od ponuđača! | Foto: RAS

EDB: Ugovor još nije potpisan!
U EDB-u kažu za naš list da „do današnjeg dana nisu potpisali, niti realizovali ugovor ni sa jednim dobavljačem ili ponuđačem brojila“, ali nam ipak nisu odgovorili na pitanje da li je validan navodni interni dokument EDB-a u kojem stoji da je „Elekom“ izabran za najboljeg ponuđača.


- EDB je, po nalogu EPS-a i Ministarstva, uputila poziv svim proizvođačima i ponuđačima električnih brojila da dostave količine koje mogu odmah da isporuče, kako bi krenuli sa ugradnjom brojila u poplavljenom Obrenovcu, a sve u dogovoru sa direktorom Željkom Markovićem - kažu u EDB, navodeći da postoje „događaji koji zahtevaju hitnost u postupanju naručioca“ i da Zakon o javnim nabavkama propisuje izuzetke „koji se primenjuju na nabavke neophodne za obezbeđivanje osnovnih životnih uslova u slučaju elementarnih nepogoda“. U EDB-u nisu odgovorili kada će doneti odluku o najboljem ponuđaču.

Poslednji komentari
  • tosa Vreme: 11.06.2014 09:30h

    ljudi saljite poruke i prikupljajte pomoc evo jedan od primera kako se trose nasi novci, naravno to se ponavlja kao i u svim prethodnim akcija ovog tipa. PLJACKA bez krajna

  • mima Vreme: 11.06.2014 10:26h

    vuciceva "posla" !

  • Tatjana Vreme: 11.06.2014 13:15h

    Aman za aman ljudi, da li ce u ovoj drzavi ikada zavladati bar malo postenja! AWoodsfookmd, tako sam se nadala...

  • mila Vreme: 11.06.2014 15:13h

    Šta na sve ovo kaže premijer,ili se pravi da nije obavešten.

  • Dragan Vreme: 11.06.2014 16:43h

    Ako je ovo istina koju bi neko iz EPS-a trebao da opovrgne ili potvrdi,ja prestajem da odvajam za Vladin sms 1003 posle drugog meseca u kome sam ukupno poslao 2000 rsd a sa željom da to činim celu godinu.Ministri dajte odgovore na tekst novinara.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP