Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE PISANJA ALO! ELEKTRODISTRIBUCIJA PROMENILA PRIČU

EDB sad nabavlja brojila za celu zemlju?!

Autor: Ružica Kantar | 12.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dan posle otkrića da Elektrodistribucija Beograd po hitnom postupku nabavlja čak oko 40.000 brojila za potrebe Obrenovca posle poplava, i njihove potvrde da su brojila namenjena poplavljenoj beogradskoj opštini, juče je iznenada promenjen odgovor EDB-a po kom ovo privredno društvo sada u stvari nabavlja brojila za celu Srbiju!?

Nakon pitanja „Alo!“ zašto se za Obrenovac nabavlja čak 40.000 brojila, kada je poplavljeno oko 11.000 objekata, iz EDB-a poruči

Nakon pitanja „Alo!“ zašto se za Obrenovac nabavlja čak 40.000 brojila, kada je poplavljeno oko 11.000 objekata

 „Po nalogu EPS-a i Ministarstva energetike EDB je uputila poziv svim proizvođačima i ponuđačima električnih brojila da dostave količine koje mogu odmah da isporuče, kako bi krenuli sa ugradnjom brojila u poplavljenom Obrenovcu... Većina žitelja Obrenovca ima električnu energiju, ali i dalje postoje delovi pod vodom, Zabrežje i slično. Najbitnije je da svi Obrenovčani dobiju električnu energiju i da se omogući normalno funkcionisanje u samom gradu“, odgovor je koji su iz EDB-a u ponedeljak uputili našoj redakciji.

Zoran Rajović

Zoran Rajović | Foto: Nebojša Marković

Međutim, posle pitanja šta će 40.000 brojila Obrenovcu, koji ukupno ima 39.400 korisnika struje, kada je prema podacima obrenovačog kriznog štaba poplavljeno oko 3.500 kuća i 700 stanova u gradu, i oko 7.000 kuća u obrenovačkim selima, iz EDB su potpuno promenili odgovore! Sada tvrde da se ta količina ne odnosi samo na Obrenovac, već na celu Srbiju!? Još je zanimljivije da, kako saznajemo u EPS-u, o ovome ne postoji zvanični, pisani dokument, već je odluka da se nabavka vredna 3,5 miliona evra poveri EDB-u, dogovorena „usmeno na sastanku“!?

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović | Foto: Nebojša Marković


- Po nalogu EPS-a i uz saglasnost i EPS-a i Ministarstva, EDB je poslao poziv svim dobavljačima i proizvođačima brojila za nabavku 39.400 brojila, ali ne samo za Obrenovac, već u ime i ostalih četiri elektrodistribucija, za teritoriju cele Srbije, gde je bilo poplavljeno i gde brojila treba da se menjaju. Prema proceni stručne komisije, za Obrenovac je potrebno 17.000 brojila - rekla nam je juče Sandra Alagić, portparol EDB-a. Dragan Vasiljević, direktor „Enela“, jednog od ponuđača brojila, ovo ocenjuje kao potpuno nelogičnu odluku.

- Ne razumem kako EDB može da nabavlja brojila za celu Srbiju. To nije u njihovoj nadležnosti, a mislim da je protivno propisima. Ne razumem ni zašto ostala privredna društva za proizvodnju električne energije nisu u mogućnosti da isto kao EDB organizuju postupak nabavke brojila za svoje potrebe - zaključuje Vasiljević. Iz EPS-a juče, i pored obećanja, nisu stigli nikakvi odgovori, ni objašnjenja ovim povodom.

Traženu količinu u kratkom roku mogu da isporuče samo veliki proizvođači, a izabrani „Elecom“, nudio je brojila firmi Vojina Laz

Traženu količinu u kratkom roku mogu da isporuče samo veliki proizvođači, a izabrani „Elecom“, nudio je brojila firmi Vojina Lazarevića, Dejana Bodiroge i „Sitela“

Ko ispunjava uslove?


Podsetimo, konzorcijum proizvođača brojila predvođen kompanijom „Enel“ otkrio je javnosti da je Elektrodistribucija Beograd posao nabavke skoro 40.000 brojila po ceni od 3,5 miliona evra poverila firmi „Elecom“, iako je u pitanju prekupac i iako je cena nabavke za milion evra veća od realne. Zanimljivo je da je u internom dokumentu EDB-a, od kojeg se ovo državno preduzeće u međuvremenu, međutim, ogradilo, stoji da je posao dat „Elecomu“ jer on može odmah da isporuči sva brojila.
Zanimljivo je da su brojila koja je „Elecom“ nudio proizvele firme „Meter&Control“ biznismena Vojina Lazarevića, EWG bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge i „Sitel“. Ovo su inače i neke od najjačih firmi na našem tržištu, a koja proizvode brojila u većem obimu, pa su time i u mogućnosti da odgovore ovako navedenim uslovima tendera. Na ovo su posebno ukazivali i iz konzorcijuma proizvođača brojila.

Ministar Antić: Insistiraću da se sve razjasni!

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike kaže za „Alo!“ da će „lično insistirati da se razjasne svi elemeti u vezi sa nabavkom brojila, a ako se pokažu nepravilnosti, posao će imati i nadležni državni organi“.
- Nema dileme da postoje određeni sistemski problemi u procesu javnih nabavki. Upravo zato, Ministarstvo je i uputilo inicijativu prema Vladi da se urede novi statuti privrednih društava, koji će obezbediti potpuno jasna pravila igre u EPS-u - kaže Antić i dodaje da „kada su u pitanju nabavke koje se vrše u funkciji obnove uništenog poplavama, predstavnici Ministarstva su održali sastanak sa nadležnima za pravne poslove i nabavke u EPS-u, insistirajući da se skraćeni postupak koristi u što manjem broju, najurgentnijih slučajeva, uz najstrože poštovanje svih zakonskih okvira“. Antić dodaje da to „nije samo zakonska, već i moralna obaveza“, ali i ističe da sve treba analizirati pažljivo, jer se dosta informacija o nepravilnostima pušta iz visokozainteresovanih izvora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP