Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALBANSKI PREMIJER TRAŽI KLJUČEVE BEOGRADA

Edi Rama bi da sveti osmanlije!

Autor: S. Vojinović | 23.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Albanski premijer Edi Rama, prema planu svoje posete Srbiji koju je poslao, između ostalog traži da mu tom prilikom budu uručeni ključevi grada Beograda!

Provocira: Edi Rama

Provocira: Edi Rama | Foto: AP

U Skupštini Beograda tvrde da takvo priznanje ne postoji, a poznavaoci prilika ocenjuju da je ovom provokacijom Rama hteo da mu Srbi vrate ključeve grada koje je osmanlijski Ali-paša 1867. na Kalemegdanu predao knezu Mihailu Obrenoviću!


Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče da je navodne zahteve za uručivanje ključeva Beograda i održavanje skupa u Preševu shvatio kao provokaciju, ali i dodao da Rama nije tražio da učestvuje na mitingu u Preševu. Prema njegovim rečima, interesi Srbije zaštićeni su odlukom da se Ramina poseta odloži.

- Takođe smo zaštitili interese time što smo rekli da ne možete posle izazivanja incidenta da dođete u Beograd i pričate i radite šta hoćete... Razlike između nas i njih, na šta sam ponosan, ogledaju se u tome što smo mi pohvatali sve napadače i na albanske i goranske poslastičarnice i džamiju, od prvog do poslednjeg svi su pohapšeni, a oni se i dalje hvale dronovima i zastavama. To je suštinska razlika između nas i njih - rekao je Vučić, dodajući da i to pokazuje ko želi pravnu državu i drugačiji razvoj odnosa.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, iznenađen je da Rama uopšte može da traži ključeve grada.

- Skupština grada Beograda ne dodeljuje nagrade na lični zahtev, već u ozbiljnoj proceduri koja je definisana aktima grada, a na osnovu predloga komisija koje formira Skupština. Ono što je još važnije jeste činjenica da grad Beograd nema ustanovljeno dodeljivanje ključeva grada Beograda, već postoji isključivo priznanje počasnog građanina Beograda, koje se dodeljuje zaslužnim ličnostima koje su dale poseban doprinos razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i drugih država, kao i razvoju grada Beograda - kaže za „Alo!“ Nikodijević.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac tvrdi da je u pitanju ozbiljna provokacija albanskog premijera.

- Ključeve Beograda je simbolično od Ali-paše dobio knez Mihailo Obrenović davne 1867. godine i od tada do danas nisam čuo da su ti ključevi ikada dodeljivani. Teško je poverovati da premijer bilo koje države traži da dobije nezasluženo priznanje. Međutim, ukoliko je to istina, smatram je bespotrebnom provokacijom - komentariše Šutanovac. I poslaniku SNS-a Milovanu Drecunu nije jasna Ramina ideja: „Samo me interesuje na osnovu kojih zasluga on to traži?!“, pita se Drecun.

Rama je trebalo da 22. oktobra dođe u posetu Beogradu, međutim, to je odloženo zbog nereda na fudbalskoj utakmici između nacionalnih selekcija Srbije i Albanije, kada je iznad stadiona Partizana proleteo dron sa zastavom takozvane velike Albanije, za čije puštanje je bio osumnjičen Olsi Rama brat
Edija Rame.

Dron nije nosio zastavu, već leteću avet koju su i Albanci prvi put videli

Dron nije nosio zastavu, već leteću avet koju su i Albanci prvi put videli
Albanski premijer Edi Rama ocenio je u intervjuu za "Dojče vele" da se odnosi između Beograda i Tirane, posle nedavnih dešavanja na beogradskom stadionu, nalaze u "embrionalnoj fazi" i izrazio uverenje da zemlje Balkana zajedno mogu da krenu napred ka ujedinjenoj Evropi.


- Svako može da vidi da se odnosi (Beograda i Tirane) posle najnovijih dešavanja na beogradskom stadionu nalaze u nekakvoj embrionalnoj fazi. Više od jednog veka nije bilo saradnje, politički odnosi bili su svedeni na minimum i jedino čega se ljudi sećaju jesu rat, sukobi i suprotnosti - rekao je Rama u danas objavljenom intervjuu.

Na pitanje da li su predstavnici srpske i albanske elite uopšte u stanju da vode dijalog, albanski premijer je naveo da je 2014. godina do sada najbolja godina za Balkan i njegovu istoriju i ukazao da "taj trenutak ni u kom slučaju ne sme da se propusti".

Krhki mir

- Čvrsto verujem da zajedno možemo da krenemo napred. Odlučan sam da preduzmem sve kako bih sprečio da nam prošlost stane na put ka ujedinjenoj Evropi - istakao je, objasnivši da je taj mir postignut tako što su se narodi ovog regiona opredelili za Evropu.

- Ipak, to je i krhki mir, ali istovremeno i veliki mir, da bi samo jedan jedini narod u regionu mogao da ga iznese na plećima. Iz tog razloga moramo zajedno, ruku pod ruku, da idemo sa ujedinjenom Evropom - napomenuo je premijer Rama.

Na pitanje zašto je odložena njegova poseta Beogadu koja je prvobitno bila planirana za ovu sedmicu, albanski premijer je odgovorio da nakon kvalifikacione fudbalske utakmice protiv Albanije i dešavanja na terenu i van stadiona, Srbija više nije bila spremna da se ostane kod dogovorenog datuma.

Leteća avet


- Premijer Vučić me je pozvao kako bi mi preneo svoje viđenje događaja, a ja sam mu preneo svoje tačke gledišta, koje su bile u potpunoj suprotnosti sa njegovim. Ali složili smo se da je potrebno gledati napred i da je neophodno nastaviti proces, koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel 28.

avgusta na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu - rekao je Rama.

U odgovoru na pitanje da li je zastava "velike Albanije" koju su albanski fudbaleri, na koje je rekao da je ponosan, branili na terenu - albanska zastava, Rama je rekao da to nije ni albanska nacionalna zastava, a ni zastava neke "velike Albanije", već "leteća avet koju su i Albanci prvi put videli".

On je izrazio čuđenje što je ta zastava izazvala veliki politički bes u Beogradu, kao i što se, kako je rekao, na beogradskom stadionu 40 minuta uzvikivalo "Ubij Albanca! Ubij Albanca! Ubij braću Hrvate!".

Horovi huligana


- To nisam mogao ni da zamislim. Kao ni to da je zvanična srpska retorika posle utakmice biti ista kao i rasistički antialbanski horovi međunarodno priznatih huligana, koji su utrčali na teren kako bi naše igrače udarali stolicama u glavu - kazao je on nemačkom radiju.

On je, takođe, izrazio krajnje čudjenje zbog toga šu su zapadni mediji, kako je ocenio, "u toj meri izgubili ravnotežu u korist propagandne državne srpske štampe" i njegovog brata označili kao uzroka nemira, a da pri tom nisu konsultovali ni njega ni neki drugi izvor.

- Kako jedna osoba može da se linčuje širom sveta, od strane ozbiljnih medija, poznatih po svojoj etici, a da njega nisu pitali za mišljenje? I kako je moguće da ugledni mediji pažnju posvećuju tom parčetu tkanine, a ne rasizmu ili fizičkom nasilju protiv gostujuće ekipe na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo? - pita se Rama.

Albanci žele veliku Evropu

Na pitanje koliko je velika opasnost od velikoalbanskog" nacionalizma u regionu, albanski premijer kaže da termin "velika Albanija" odražava iskonski strah Srba.


- To nije albanski projekat. 'Velike Albanije' nema na političkoj agendi, nijedna politička stranka u Albaniji ne sledi taj cilj - rekao je Rama i istakao da većina Albanaca želi "veliku Evropu" sa Albanijom, Kosovom i svim zemljama u regionu.

Upitan kakav je odnos Albanije prema Albancima u susednim zemljama, na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj, premijer Rama odgovara: "Naš stav je jasan kao sunčeva svetlost: ujedinjeni na putu ka Evropi!"

Turski paša  predaje ključeve  Beograda knezu Mihailu

Turski paša predaje ključeve Beograda knezu Mihailu

Knez Mihailo preuzeo ključeve

Poslednji beogradski muhafis, Ali Riza-paša 19. aprila 1867. na Kalemegdanu je predao knezu Mihailu ključeve Beograda, a zatim su na beogradskoj tvrđavi istaknute srpska i turska zastava. Potom je knez na konju svečano ušao u grad, a za njim i jedna streljačka četa, koja je smenila turske straže. Iste večeri, knez Mihailo je u zgradi Beogradske opštine organizovao veliki bal.

Poslednji komentari
  • Kuki Vreme: 23.10.2014 08:05h

    Ljudi,pa da li vidite da ameri i ljigavi britanci ni prstom ne mrdaju,logicno da oni stoje iza svega ovoga,samo jednim njihovim migom sve bi se promenilo za 180 stepeni,za sada to im ne odgovara,zna se zbog i cega....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP