Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KREDITI U FRANCIMA

Efektiva: Nema naplate dok ne bude presude!

Autor: Ekipa Alo! | 21.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva” zatražilo je da se obustavi postupak prinudne naplate protiv dužnika koji imaju kredit indeksiran u francima.

Novac

Novac | Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju to udruženje, koje se bavi zaštitom korisnika bankarskih usluga podnelo je prvu kolektivnu tužbu u istoriji srpskog pravosuđa, radi ukidanja valutne klauzule kredita indeksiranih u švajcarskim francima.


„U ovom trenutku, banke su pokrenule veliki broj postupaka plenidbe imovine ovih dužnika, koji su u lošu materijalnu i finansijsku situaciju došli upravo zbog štetnosti kredita u francima (duguju više nego što su uzeli), kao i jednostranih poteza banaka kroz uvećavanje mesečne kamate, pa samim tim i mesečnih obaveza dužnika”, naglašava se u saopštenju.
Dodaje se da u ovom trenutku postoji oko 15 prvostepenih presuda protiv banaka, zbog povećavanja kamata na kredite i podseća da je do sada „Efektiva” podnela oko 150 tužbi po tom osnovu. Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavila je prošle sedmice da će za tri nedelje centralna banka predložiti poslovnim bankama kako da građanima olakšaju otplatu kredita, ali nije precizirala da li će se predloženo rešenje odnositi na sve kredite ili samo na one koji su indeksirani u švajcaraskim francima.
Poslednji komentari
  • gojko cvetkovic Vreme: 21.05.2013 13:54h

    Neznam kakvo ce pametno resenje guvernerka predloziti poslovnim bankama za resenje kredita u svajcarcima.Ja predlazem da se zamenimo plata na nekoliko meseci dok ne izbalansiram dugovanje prema banci. Ja sam dipl.masinski ing. i imam platu manje stotina eura nego guvernerka u hiljadama eura.Tada cu ja nju razumeti,kao sada ona nas.I necu menjati frizuru!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP