Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROPALI PREGOVORI O ŠVAJCARCIMA

Efektiva tuži NBS

Autor: Tanjug | 15.05.2015 - 15:17:00h | Komentara: 0

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je danas da su njihovi pregovori sa bankama, Narodnom bankom Srbije, ministarstvima pravde i finansija u vezi sa stambenim kreditima u švajcarskim francima prekinuti, te su zato najavili nove proteste i tužbe koje će biti adresirane i na centralnu banku.

Kredita u švajcarcima ima oko 22.000 u Srbiji

Kredita u švajcarcima ima oko 21.000 u Srbiji | Foto: Shutterstock

"Pregovori koji su trajali više od mesec dana su prekinuti, a sinhronizovanim nedolaskom predstavnika banaka i NBS na poslednji sastanak, jasno nam je stavljeno do znanja da dogovor nije moguć", piše u saopštenju Efektive nakon današnje konferencije.

Aktuelna ponuda banaka, kako navode, ne može biti konačno rešenje jer se nude četiri modela koja samo neznatno umanjuju mesečnu obavezu klijentima, pa će Efektiva vršiti jači pritisak u cilju pronalaženja konačnog rešenja za kredite u francima.

"Mi smo u Vladi Srbije najavili nove aktivnosti u tu svrhu, krivične prijave protiv odgovornih u NBS, nove proteste, blokade rada banaka kroz akcije "Dve banke za banku", odnosno uplata po dva dinara na šalterima banaka, te "Uputi prigovor banci", odnosno slanje prigovora pisanih na različitim podlogama-kartoni/daske/vrata koji će se realizovati u predstojećem periodu", navodi se u saopštenju Efektive.

Oni poručuju da bi država trebalo da prestane da pomaže bankama i da se okrene gradjanima.

"Porodice su nam ugrožene i ne znamo šta da radimo. Prinudjeni smo da protestujemo i tražimo sami zadovoljavajuće rešenje. Nema nam druge nego da verujemo u pravni sistem. Ako gradjani poštuju banke i banke bi morale da poštuju korisnike svojih usluga, kao i zakonske propise", rekao je na konferenciji Marko Vasić, jedan od korisnika kredita, navedeno je u saopštenju.

Efektiva navodi da bi država, pravovremenom reakcijom, pomogla i bankama i gradjanima, a sprečila bi moguću propast Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, kod koje je osigurano oko 80 odsto svih stambenih kredita.

U Srbiji postoji 21.000 stambenih kredita u švajcarcima, sa prosečnom mesečnom ratom koja je u trenutku podizanja kredita iznosila oko 300 evra, a koja, kako piše, u ovom trenutku sa porastom vrednosti franka iznosi 450 evra.

To znači, navedeno je, da banke svakog meseca, samo po osnovu kursne razlike u mesečnim obavezama, od gradjana naplate višak od oko tri miliona evra.

Efektiva je, kako je navedeno, pokrenula više od 2.000 sporova do sada, dobila više od 30 pravnosnažnih presuda, pet prvostepenih za poništaj ugovora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP