Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUPROTNI SAVETI O POVRAĆAJU NOVCA

„Efektiva”: Tužite banke NBS: Nemojte, kajaćete se

Autor: S. Đ. | 07.09.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Različiti saveti Udruženja korisnika bankarskih usluga “Efektiva” i Narodne banke Srbije teško da će olakšati građanima dilemu kako da postupe radi povraćaja novca. Naime, nakon što je “Efektiva” pozvala korisnike kredita da bez konsultacija ne potpisuju anekse ugovora sa bankama koje su prihvatile preporuku NBS o povraćaju novca naplaćenog povećavanjem kamata, NBS je ocenila da savet udruženja može dovesti građane u nepovoljan položaj.

Građani zbunjeni oprečnim preporukama

Građani zbunjeni oprečnim preporukama | Foto: Shutterstock

Ukoliko prihvate poziv “Efektive”, građani bi trebalo da imaju u vidu da je eventualno ostvarivanje maksimalističkih zahteva, putem pokretanja sudskih postupaka, dug i mukotrpan proces, a da je krajnji ishod neizvestan. U međuvremenu, građani koji postupe u skladu sa savetima “Efektive” dužni su da izvršavaju svoje obaveze u punom iznosu, dok bi im u slučaju prihvatanja ponude banke, a u skladu sa preporukom NBS, odmah bio smanjen ostatak duga, a sledstveno tome i preostale rate, navela je NBS.


Udruženje “Efektiva” je, podsetimo, preporučilo građanima da ne prihvate bilo kakvu ponudu i povraćaj novca koji podrazumeva manji iznos od onog koji predstavlja čistu razliku naplaćenu podizanjem kamate, uvećanu za zateznu kamatu. Korisnici koji potpišu aneks ugovora, a ne provere da li su obeštećeni u punom iznosu, gube pravo da se u sudskom postupku bore za punu nadoknadu štete, navelo je to udruženje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP