Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CRNO NAM SE PIŠE

Ekonomisti očekuju porast nezaposlenosti tokom godine

Autor: 021.rs | 05.01.2014 - 11:00:00h | Komentara: 0

Prema mišljenju ekonomista, godina pred nama doneće veću nezaposlenost, veći broj penzionera koji će jedva sastavljati kraj s krajem od penzija koje će, doduše, uredno primati, kao i mali privredni rast, koji lako može postati negativan.

nezaposlenost

Na povećanje plata zaposleni u javnom sektoru ne treba da računaju, dok će u privatnom one porasti minimalno.
Najavu teške godine imali smo već 1. januara, povećanjem PDV na osnovne životne namirnice sa osam na deset odsto. S druge strane, očekuje se da će investicije porasti, a možemo se nadati povećanju izvoza i povoljnijim kreditima za privredu, kao i stabilnom kursu dinara, sa inflacijom do pet odsto.
Ekonomista Miroslav Zdravković, očekuje da će izvoz premašiti 12 milijardi evra.
- Na osnovu ostvarenog rasta izvoza tokom 2013. godine od 11 milijardi evra, izračunao sam da će iduće godine vrednost izvoza premašiti 12 milijardi evra i da će se dvocifrena stopa rasta zadržati - kaže Zdravković i dodaje da je rast robnog izvoza najsvetlija tačka u mračnoj opštoj ekonomskoj slici.
On dodaje da, kad budemo konstatovali stabilan rast broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji i rast izvoza niza poljoprivrednih proizvoda, mimo žitarica, šećera i sličnih sirovina i polufabrikata, moći ćemo da konstatujemo da smo se zaputili ka "zelenoj grani".
Iz Narodne banke Srbije najavljuju da u 2014. možemo očekivati blagi rast direktnih stranih investicija, od oko milijardu evra. Iako je budžetom za 2014. planirano da će investicije porasti za pet odsto, stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević sumnja u to.
- Planirano je da će privredni rast biti jedan odsto, dakle lošiji nego 2013. godine, kad je iznosio dva procenta. Očekuje se da će opasti potrošnja, što znači da zarade i penzije neće rasti. Kako se očekuje, jedino će porasti investicije, za oko pet odsto. Sve projekcije su zasnovane na velikim reformama, ali se još ne vidi da će one biti sprovedene. Jedino pozitivno je to što se inflacija primirila - smatra Kovačević.
Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biće niska, smatra Zdravković, ali pod pretpostavkom da se ne dogode spoljni i unutrašnji šokovi koji bi tu nisku pozitivnu stopu pretvorili u negativnu. - Niska pozitivna stopa mogla bi da se pretvori u visoku kad bi se za 180 stepeni promenio pogled na ekonomiju. Ta niska stopa rasta omogućiće da u 2014. BDP bude na nivou iz 2008 godine. U šest godina broj stanovnika se smanjio za oko 210.000, tako da je BDP po stanovniku povećan za oko tri procenta - ističe Zdravković.
Na sve ovo treba dodati i činjenicu da je Vlada predvidela zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, kao i da će se u prvih šest meseci rešiti sudbina oko 600 propalih preduzeća, u kojima će bez posla ostati 30.000 ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP