Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUČIĆ IZMEĐU EVROPSKOG ČEKIĆA I RUSKOG NAKOVNJA

Ekonomski udar na Srbiju!

Autor: Ekipa ALO! | 24.07.2014 - 15:05:00h | Komentara: 8

Osim što traži da uvedemo sankcije Rusiji, Brisel sad zahteva i da smanjimo olakšice za investitore, što bi bilo katastrofalno za srpsku ekonomiju. Ako okrenemo leđa Moskvi, dobićemo ekonomski šamar od Rusa, od kojih energetski zavisimo

Federika Mogerini, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Federika Mogerini, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 

Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini preneće u ponedeljak srpskom premijeru Aleksandru Vučiću zahtev Evropske unije da Srbija smanji nivo olakšica i podsticaja koje država daje investitorima na nivo koji važi u zemljama EU, ekskluzivno saznaje „Alo!“ iz pouzdanih diplomatskih izvora u Briselu. Naši sagovornici bliski državnom vrhu Srbije upozoravaju da bi udovoljavanje ovom zahtevu rasteralo strane investitore, što bi imalo katastrofalne posledice po srpsku ekonomiju.

EU: zaustavite gradnju „južnog toka“ i uvedite sankcije Rusiji!
Federika Mogerini će u ponedeljak, kako saznajemo, Vučiću preneti poruku da EU od Srbije očekuje da obustavi izgradnju „Južnog toka“, kao i da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije, što podrazumeva i politiku prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija Moskvi.

Interesantno je da ovaj zahtev stiže u trenutku novog hladnog rata EU i Rusije zbog krize u Ukrajini, koji je kulminirao obaranjem malezijskog putničkog aviona, za šta Zapad okrivljuje Rusiju. Od Srbije se traži da napusti neutralnu poziciju, stoprocentno se svrsta na stranu zapadnih saveznika i uvede sankcije Rusiji, uprkos čvrstim političkim i ekonomskim vezama Moskve i Beograda. Naš izvor iz Brisela objašnjava da zahtev za smanjenje olakšica investitorima „verovatno ne bi bio sada iznesen da je Srbija jedinstvena sa EU u osudi Rusije“. Ipak, ukoliko Beograd ne udovolji ovom zahtevu, izvesno je da će Brisel zaustaviti evropske integracije Srbije, i to čak zatvaranjem pregovaračkih poglavlja koja su ranije otvorena.
Istovremeno, Rusija je trenutno zadovoljna odnosom Srbije prema ukrajinskoj krizi, ali bi promena kursa naše zemlje i prihvatanje zapadnih stavova nesumnjivo rezultiralo pogoršanjem ekonomskih odnosa sa zvaničnom Moskvom, od koje energetski zavisimo i sa kojom imamo zlata vredan sporazum o slobodnoj trgovini. Dakle, kako stvari sada stoje, Srbija je u pat-poziciji - na koju god stranu da se okrenemo, dobićemo ekonomski šamar.
Izvori „Alo!“ bliski državnom vrhu Srbije nisu mogli da potvrde naša saznanja o novom, ekonomskom pritisku Brisela na Beograd, uz opasku da bi zahtev za smanjenje olakšica investitorima bio „neprijatno iznenađenje“, te da bi njegovo ispunjavanje rasteralo strane investitore, što bi imalo dugoročne pogubne posledice po oporavak srpske ekonomije, smanjenje nezaposlenosti i standard građana.
Podsetimo, Srbija je pripremila niz podsticajnih mera za privlačenje investitora i smanjenje nezaposlenosti. Tako je Vlada u maju donela uredbu kojom se uređuje dodela subvencija domaćim i stranim investitorima, gde država pokriva i do 70 odsto troškova pokretanja projekta. Takođe, obezbeđene su i poreske olakšice za investitore, pa tako država za preduzeće koje zaposli 10 ljudi preuzima poreze i doprinose za sedam radnika, dok će preduzeće plaćati samo za tri.

Vučić: Ne razgovaram jezikom ultimatuma!
„Sa mnom niko niti jeste, niti razgovara, niti će razgovarati jezikom ultimatuma“, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u dvorištu zgrade u kojoj je 1914. Kraljevina Srbija primila austrougarski ultimatum. Odgovarajući na pitanja da li danas, 100 godina kasnije, stižu novi ultimatumi da uvedemo sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, Vučić je odgovorio: „Vlada Srbije vodi politiku evropskih integracija i dobila je poverenje naroda da vodi politiku dobrih odnosa sa Rusijom. Vlada će takvu politiku da vodi. To je sve što u ovom trenutku mogu da kažem.“ Premijer je rekao da postoje različita gledanja na projekat izgradnje „Južnog toka“, ali je istakao da je to dobar ugovor za nas.
- Potekao gas ili ne potekao, on nam obezbeđuje 350 miliona evra i neka mi neko kaže gde ćemo da zaradimo tih 350 miliona evra. Neka nam neko kaže kako to da objasnim našim građanima - rekao je Vučić.
U dvorištu nekadašnjeg austrougarskog poslanstva, a danas Beogradske nadbiskupije, premijer Vučić i ambasador Austrije Johanes Ajgner zasadili su drvo mira - crvenu šljivu. Vučić je džentlmenski prvu lopatu prepustio Ajgneru, rekavši u šali: „Ajte vi prvi, vi ste započeli rat!“.

Poslednji komentari
  • Dosta,bre Vreme: 24.07.2014 15:41h

    E, rodjo budi mu...nja pa gospodji i ostalim eu izaslanicima zahvali na poseti i pokazi joj (im) put za Surcin.

  • u moje selo Vreme: 24.07.2014 16:21h

    se kaze oprem dobro, sta sad da radimo? ostaje nam da jos pet puta povecamo poreze stanovnistvu

  • olga Vreme: 24.07.2014 17:24h

    Podržavam EU.Srbija nije Švajcarska pa da bude neutralna.Nema sedenja na dve stolice i treba prekinuti pregovore sa EU.Godinama vodite Dinkićevu ekonomsku politiku i gde ste sada ?Koji bre podsticaj,a smanjujete penzije vi ste već bankrotirali.Bravo za SAD-e i Brisel.Srbija će biti nigde što apsolutno po svemu zaslužuje.Država gde je Toma predsednik i Vučić premijer nema nikakvu šansu.

  • ana Vreme: 24.07.2014 17:40h

    I Muja iz vica bi se već odavno vratio.

  • pavlos Vreme: 24.07.2014 18:38h

    sta reci za ocekivati eu ucenjivacki potencijali ne nedostaju svi igraju zarad svojih interesa vreme je da srbija gleda samo svoje interese .....daleko od toga da je lako donositi takve odluke ali sada treba biti igrac.... ni rusi nisu mutavi pravi se lepa igranka kako bi bilo dobro da nas preskoce nekada.......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP