Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U KUĆI TITOVE BIVŠE PRVE DAME

EKSKLUZIVNO: Ovde je venula Jovanka! (FOTO)

Autor: Svetlana Vojinović | 24.10.2013 - 19:50:00h | Komentara: 3

Redakcija „Alo!“ ekskluzivno objavljuje fotografije unutrašnjosti kuće u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 na Dedinju, u kojoj je živela Jovanka Broz. Kao što se vidi na fotografijama, u kući u kojoj je živela Brozova udovica kao da je vreme stalo. Njen dom, koji je bio i njena tamnica, najviše podseća na muzej davno prošlih vremena!

Vila „Bor“, u kojoj je Jovanka  provela poslednje  godine života

Vila „Bor“, u kojoj je Jovanka provela poslednje godine života | Foto: ALO!

 Zabrana O tome svedoče stari radio, portreti, starinske drvene kutije za nakit, kao i Titova fotografije iz mlađih dana, radni sto, glomazni luster do bračnog kreveta...

Portret prve  dame u mladosti

Portret prve dame u mladosti | Foto: ALO!

 U jednoj od soba, na zidu je Jovankin portret, koji je uradio bosansko-hercegovački slikar Omer Mujadžić davne 1959. godine. Ona pozira u plavoj haljini, a autor naive na zidovima ovog zdanja, koje podseća na kuću duhova je Ivan Belčić.

Ulaz u  spavaću  sobu

Ulaz u spavaću sobu | Foto: ALO!

 Nedaleko odatle, nalazi se i sto na kojem je najupečatljivija drvena kutija u kojoj je držala lične stvari i papire. 

Kutija sa  nakitom na komodi

Kutija sa nakitom na komodi | Foto: ALO!

 U spavaćoj sobi, pored kreveta na komodi je i radio proizveden sredinom pedesetih godina prošlog veka. U sobi koju je preuredila kao radni kutak, iznad radnog stola okačena je velika fotografija njenog supruga Josipa Broza Tita

Jovanka i Josip Broz

Jovanka i Josip Broz | Foto: AP

Ljuljaška u kojoj je  Brozova udovica  često odmarala

Ljuljaška u kojoj je Brozova udovica često odmarala | Foto: ALO!

 Kada joj je zdravlje dozvoljavalo Jovanka se često odmarala u dvorištu ispod drveta, na stolicama i ljuljašci u hladu drveta. 

Krevet  Jovanke Broz

Krevet Jovanke Broz | Foto: ALO!

 U ovom ambijentu, zaboravljena skoro od svih, ali istovremeno i odbijajući lekarsku pomoć u vreme kada je za nju možda još bilo nade, Jovanka Broz se polako gasila. 

Počasna straža 6. Ličke brigade!

Članovi 6. Ličke proleterske brigade izrazili su želju da daju počasnu stražu svojoj saborki Jovanki Broz!
Kako je za „Alo!“ izjavio Miodrag Zečević, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije, ratni drugovi nekadašnje prve dame SFRJ predložili su organizacionom odboru za sahranu da se na taj način oproste od Jovanke Broz.
 
- SUBNOR nije koordinisao akcije sa Vladom Srbije, pošto još nije utvrđeno ni da li ćemo biti u protokolu. Mi smo predložili da budemo deo toga, pošto je Jovanka Broz bila naš saborac i član SUBNOR-a, s kojim smo do kraja ostali u kontaktu. Takođe su i njeni saborci iz 6. Ličke predložili da drže počasnu stražu, ali to zavisi od odluke organizacionog odbora - rekao je za „Alo!“ Zečević i dodao da još nije poznato da li će na sahranu, i u kom broju, doći predstavnici drugih boračkih organizacija iz bivše Jugoslavije.M. S. P.


Jovankin zet: Na slavama je nazdravljala u Titovo ime!

Jovanka Broz

Jovanka Broz na Titovoj sahrani 

 „Jovanka je život sa Titom opisivala kao izuzetno lep. Nikada nije ništa rekla što bi bacilo i najmanju senku na njihov bračni odnos i zajednički život. Na slavljima se dešavalo da čak nazdravi i popije čašu vina Titu u sećanje. Dok sam je slušao kako priča, imao sam utisak da je još uvek zaljubljena u njega i da će tako ostati do kraja njenog života!”, priča za “Alo!” dr Vladislav Pavlović, zet nedavno preminule Jovanke Broz (89), udovice jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. 

- Jovanka je oduvek bila izuzetno prijatna i raspoložena žena. Uvek je bilo zanimljivo pričati sa njom. Imala je nesvakidašnje buran život i fantastično pamćenje - dodaje dr Pavlović, čija supruga Dragana je unuka Jovanke Broz. Doktor i njegova supruga su udovicu „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“ viđali na porodičnim okupljanjima, slavama, kao i u drugim značajnim trenucima.

- Jovanka je bila na mojoj veridbi, kao i na proslavama povodom rođenja moje dvoje dece, koja sada imaju 15 i 17 godina. Zadnje četiri godina je nismo viđali, jer nije napuštala kuću, pa se sve svodilo na telefonske razgovore i naše posete njoj. Međutim, ona se redovno raspitivala za decu i potpuno je bila u toku šta se sa njima dešava. Pamtila je sve i bez obzira koliko vremena da je prošlo između naša dva susreta ništa nije zaboravljala i uvek je pokazivala veliko interesovanje - priseća se za „Alo!“ dr Pavlović, koji napominje da se Jovanka nikada nije žalila na tegobe.
 
- Nije se čak žalila ni na uobičajene tegobe, kao što je, primera radi, reuma. Bila je vitalna i uvek je delovala kao da je puna energije - poručuje Pavlović i dodaje da je uveren da se Jovanka nikada nije borila za Titovo nasledstvo, već samo za priznavanje sopstvenog postojanja i legitimiteta. R. K.

Posthumno odlikovanje za rođaku

Ukazom predsednika Republike Srbije juče je u Beogradu posthumno odlikovana Diana Budisavljević, rođaka Jovanke Broz, za herojsko spasavanje 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH tokom Drugog svetskog rata.
Leonardu Rašici, praunuku Diane Budisavljević, zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić uručio je Oliver Antić, predsedsednik Komisije za odlikovanja. Budisavljevićeva je rođena 1897. godine u Insbruku, a od 1942. do 1945. godine, kako je naveo Antić, učestvovala je u spasavanju 12.000 sprske dece iz logora na teritoriji NDH, kao i logora „Grad“ i „Gornja Reka“.


Počasni plotuni za Brozovu udovicu!

Jovanka Broz, udovica jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, biće sahranjena u subotu uz ispaljivanje počasnih plotuna u Kući cveća u kojoj će tom prilikom biti postavljena počasna garda i vojni orkestar, saznaje „Alo!“.

Počasni plotuni i garda u Kući cveća

Počasni plotuni i garda u Kući cveća | Foto: Marko Đurica

 Organizacioni odbor za pogreb juče je dogovorio još neke detalje protokola, pa je, prema našim saznanjima, utvrđeno i da će se od nekadašnje prve dame SFRJ prvo oprostiti premijer Ivica Dačić, zatim predstavnik SUBNOR-a, najverovatnije predsednik Miodrag Zečević, i na kraju će se u ime porodice obratiti Jovankin sestrić Goran Aleksić, koji je inače pomoćnik šefa diplomatije za bilateralnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova.


 
- Biće ispoštovana želja porodice i ovi govori će biti kratki. Očekuje se veliki broj ljudi i vrata ovog memorijalnog centra za sve njih će biti otvorena, kako bi u mimohodu odali poštu Jovanki Broz - objašnjava naš izvor blizak porodici.
Knjiga žalosti biće otvorena tek nakon sahrane i to u Kući cveća, jer je, kako saznajemo, prethodnih dana bilo problema oko toga gde da se postavi.
- Zgrada Vlade Srbije nije dolazila u obzir, jer Jovanka Broz nije bila državni funkcioner. Razmatralo se da se knjiga žalosti otvori u prostorijama SUBNOR-a, ali je procenjeno da je to neprikladno. Zbog radova na pripremi grobnice, knjiga žalosti će biti postavljena nakon pokopa u Kući cveća - kaže naš izvor. I. K.

 
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 24.10.2013 20:16h

    Dama koja je prkosila losim ljudima I vremenu,prkosila je svojom inteligencijom,ljepotom,i borila se samo da bude sahranjena uz svog muza.A svi oni koji pisu suprotno ili se ne sjecaju kako se zivjelo za vrijeme Tita ili su niske duse.Jovanka Broz zasluzuje dostojanstvenu sahranu uz vojne pocasti.Koja sramota sta je Vlada Srbije ucinila,neka joj je vjecna slava I hvala.Nikad vise one nase divne Yugoslavije I crvenog pasosa.

  • Vuk1989 Vreme: 25.10.2013 01:49h

    Koliko li ce samo ratnih zlocinaca da se okupi na sahrani.

  • zoki... Vreme: 25.10.2013 07:43h

    ....dize se prasina niokocega...zaista mi nije jasan pozitivan ucinak Jovanke Broz po ovu namucenu zemlju Srbiju. ...malo ratovala( ko i svi u to vreme )...setkala se. tamo gde se okupljao politicki i vojni vrh....udala se iz ,, ljubavi,,za 32 god starijeg coveka...iz senke zarila i palila 25 god...nije nju senilni starac sutnuo za dzabe.....a poske njegove smrti..sto neode u manastir nego osta jadna na Dedinju... Ako joj Tito nije oprostio onda...ne verujem ni da bi sada...i Tito a i ona trebaju da imaju normalne grobove a ne da se sahranjuju u mauzeleje....od svega mi Srbi pravimo FARMU..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP