Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TROJKA VEĆ "SPAKOVANA"

EKSKLUZIVNO: Privode Dinkića, Đurića i Beka!?

Autor: Svetlana Vojinović | 26.11.2013 - 20:20:00h | Komentara: 15

Zaštita Mlađana Dinkića, Dragana Đurića i Milana Beka od privođenja pravdi je pri kraju! Njih trojica, koji su do sada bili nedodirljivi zahvaljujući raznim političkim i privrednim lobijima u državi, ali i van granica Srbije, uskoro će po nalogu Specijalnog tužilaštva biti privedeni, otkriva „Alo!“. Bivši ministar zbog Nacionalne štedionice, predsednik FK Partizan zbog Veterinarskog zavoda, a vlasnik Luke Beograd zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od 1,2 miliona evra. Kako nam je juče potvrđeno u vrhu vlasti, “njih trojica su već spakovani”.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Oliver Bunić

 - Predmeti su davno gotovi. Slučaj Đurić je već trebalo da je odrađen, ali nam je nekoliko puta savetovano da ga odložimo zbog urgencija, kako iz dela samog političkog vrha u Srbiji, među kojima je i lider jedne stranke koju je on finansirao, tako i poziva jednog vrlo uticajnog političara preko Drine. Saglasnosti nije bilo ni kod Dinkića i Beka, jer su ih takođe pod zaštitom držali neki politički i interesni lobiji iz vlasti. Pritisci da se njih trojica ne diraju mogu se meriti sa pritiscima koje smo trpeli kada je trebalo “otvoriti” Miroslava Miškovića - objašnjava sagovornik „Alo!“ iz istrage.

Juče smo svu trojicu pozvali u nameri da čujemo njihov komentar.
- Mene oduvek štiti samo istina, koja je moj najveći zaštitnik i saveznik. Taj slučaj je oduvek bio čista politička manipulacija, koja se oživljava pred svake izbore isključivo u cilju moje diskreditacije. Upravo zbog toga verujem da će pravda pobediti, da će istina izaći na videlo i da ću uskoro doživeti skidanje anateme sa svog imena i punu satisfakciju za sve lažne optužbe kojima sam godinama bio izložen od strane političkih protivnika - kazao je za “Alo!” Dinkić.

Danas odgovara  Dačiću: Milan Beko

Milan Beko | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 Đurić nije odgovarao na pozive, a Beko je bio nedostupan. Beko je ranije u policiji, odgovarajaći na pitanja kako je kupio akcije Luke Beograd, ali i kako je Luka poslovala posle privatizacije, tvrdio da je sve radio po zakonu. Policajci su ga pitali i o kreditima koje je uzeo da bi kupio akcije Luke Beograd, a on je odgovorio da je sve bilo urađeno po propisu, da nema ništa sporno u tim kreditima i da nije utajio porez. 

Neće pred novinare, brani se saopštenjima:  Dragan Đurić

Dragan Đurić

 - Međutim, iako je negirao sve optužbe, dokumenta pokazuju da je bilo zloupotrebe u poslovima s Lukom Beograd i oko utaje poreza, za koji se procenjuje da iznosi oko 1,2 miliona evra - otkriva izvor „Alo!“.
Đurićev „Zekstra-Bankom“ kupio je pre osam godina Veterinarski zavod za 9,1 milion evra. Agencija za privatizaciju potpisala je ugovor o prodaji 70 odsto društvenog kapitala, a Savet za borbu protiv korupcije godinama tvrdi da je to tada urađeno nezakonito. Čak je i Vrhovni sud dva puta osporavao tu privatizaciju.
Prema podacima NBS, Đurićeva kompanija „Zekstra grupa“ je u blokadi od 21. avgusta 2012. zbog neizmirenog duga u iznosu od 18,3 miliona dinara. Đuriću se na teret stavlja i kredit vredan između sedam i 10 miliona evra koji je „Zekstra grupa“, čiji je on većinski vlasnik, uzela od Agrobanke, a koji nije vraćen.
Nacionalna štedionica osnovana je 25. decembra 2001. većinskim državnim kapitalom, plasiranim preko državnih banaka i firmi Jubmes banka, Jugarant banka, “Beopetrol”, “DDOR Novi Sad”, “Kopaonik”. U tri dokapitalizacije, vlasnička struktura je značajno promenjena i glavni akcionari postale su privatne firme “Pima”, “Skvadra”, “Mali kolektiv”, “Principal”, iza kojih stoje Vojin Lazarević i Vuk Hamović. Utvrđeno je da je samo u jednom danu došlo do kruženja velikih para preko Beograda, Beča i Moskve, od kojih su kupljene akcije banke. Te pare su inače išle kao kredit za izvoz kukuruza, a od čitavog posla nije bilo ništa jer su pare otišle u akcije. U septembru 2005. godine, grčka EFG Eurobanka postala je vlasnik 59 odsto akcija ove banke tako što je privatnim akcionarima - Vuku Hamoviću, Vojinu Lazareviću i ostalima - isplatila 632.886 dinara po svakoj akciji ili ukupno skoro 90 miliona evra. U ovom poslu država je, sumnja se, oštećena za desetine miliona evra. Odlukom tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, državni paket akcija od 37,6 odsto nije prodat iako je ponuđena ogromna cena, što se u ekonomskim krugovima procenjivalo kao još jedan katastrofalan i po državu izuzetno štetan potez.


Branko Lazarević „peva” u policiji!

Branko Lazarević, ataše u Ambasadi Srbije u Atini i nekadašnji šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, sredinom decembra biće saslušan u policiji zbog veza s narko-bosom Darkom Šarićem, saznaje „Alo!“ u MUP-u Srbije.
- Još nije određen datum za saslušanje, ali će njemu ovih dana biti poslat poziv da se javi u policiju - objašnjava naš sagovornik.
Lazarević se sumnjiči da je Šarićevom narko-kartelu dostavljao informacije o merama koje se preduzimaju protiv pripadnika klana, a održavao je kontakte i s Rodoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana, inače bliskim Šarićevim saradnikom. Lazarević je sa Šarićem povezan i preko Nikole Dimitrijevića, koji je pravosnažno osuđen za pranje para za crnogorskog narko-bosa. Dimitrijević je oženjen Lazarevićevom sestrom, a njih dvojica su zajedno osnovali firmu „DTM rilejšens“, koja je služila, sumnja se, za pranje para klana Šarić.


Veljović: Neće sve 24 sporne privatizacije ići na sud

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da neće sve 24 sporne privatizacije imati epilog na sudu jer nemaju sve elemente krivičnog dela.
- Mi ne radimo na samo te 24 sporne privatizacije, nego na još mnogo koje su na neki način i bitnije. Mi nećemo stati i posao sa 24 privatizacije neće stopirati dalji rad u borbi protiv korupcije i kriminala pre svega u vezi sa drugim privatizacijama - istakao je direktor policije i dodao da ne mora da znači da sve sporne privartizacije nose elemente krivčnih dela, te da neće sve imati epilog na sudu, ali da će policija sve svoje podatke dostaviti tužilaštvu.
Poslednji komentari
  • Drina Vreme: 27.11.2013 01:18h

    Politicar preko Drine urgirao za Djurica,pa zasto ne kazete da je to njegov pajtas Dodik..ako spakuju Djuru,ni Mile nije daleko od toga,jer i on je prodao pod sumnjivim usovima tom Djuri robnu kucu Boska u B.Luci...Pa oni su zajedno vlasnici te Zekstre

  • CEDA I CEDINICA U ZATVOR ZBOG BRASNA!! Vreme: 27.11.2013 01:22h

    Sve robne rezerve su samleli i sa Tadicem prodali sirom Klas-a!!

  • nina Vreme: 27.11.2013 01:32h

    pa zar vucicevog savetnika !

  • Sredoje Vreme: 27.11.2013 02:17h

    Dinkicu care, Dinicu care...

  • nn Vreme: 27.11.2013 08:00h

    Bice par dana u zatvoru pa ce Vucko da ih pusti!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP