Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Ekstra namet za korišćenje platnih kartica?

Autor: N. Mandić | 13.01.2015 - 15:00:00h | Komentara: 0

Novogodišnji i božićni praznici nisu još ni valjano prošli, a već istrošene potrošače bi uskoro mogla još jače da zaboli glava ako bude doneta odluka da se naplaćuje ekstra provizija na korišćenje platnih kartica.

Platne kartice

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

U medijima se ovih dana pojavila informacija da bi banke mogle da "opterete" trgovce uvođenjem fiksne provizije od 20 dinara na sve račune koje bi potrošači platili platnom karticom.
Zbog ovakve odluke, brojne manje trgovine navodno su spremne da ukinu mogućnost plaćanja karticama, čime bi bili oštećeni potrošači. Sa druge strane, potrošači su u strahu da bi trgovci taj ekstra trošak mogli da nadoknade povećanjem cena.
"Alo" je istražio koliko je realno da banke uvedu trgovcima “namet na kartice”, odnosno proviziju koju bi trgovci morali da uplaćuju bankama ili operaterima bankovnih kartica.
 
- Čuli smo takve glasine još pre Nove godine, ali zaista ne znamo ko je takvu informaciju plasirao. Mislimo da bi takav potez banaka bio nelogičan i da bi najviše oštetio male trgovine jer bi one masovno povukle postterminale.
Svako ko ima u svojoj trgovini postterminal već plaća određenu proviziju banci, koja je ustanovljena dogovorom između trgovca i banke. Za različite kartice plaća se i različita provizija. Ona obično iznosi od manje od jedan do dva odsto. Najmanja provizija se plaća za Dina karticu - rekli su za “Alo” nadležni u “Univerexportu”.
U kompaniji “Delhaize Serbia” kažu da im ovakva informacija nije poznata jer od banaka nije stiglo nikakvo saopštenje o potražnji pomenute provizije.
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine prenelo je vest o uvođenju fiksne provizije iz drugih medija i na svom sajtu.
- Preneli smo tu vest iz drugih medija, ali ne bismo da je komentarišemo jer ništa još nije usvojeno. Nadamo se da do toga neće da dođe jer bi to najverovatnije značilo prevaljivanje troškova na potrošače, kroz rast cena - rekli su nam u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine.
Iz Centra potrošača Srbije, kažu da nisu upoznati sa informacijom o uvođenju fiksne provizije od 20 dinara.
Odgovor na pitanje o eventualnom uvođenju fiksne provizije pokušali smo da dobijemo i u Udruženju banaka Srbije (UBS).
- Informacija o uvođenu provizije od 20 dinara nije nam poznata. U svakom slučaju, ovo Udruženje ni nema pravo da zadire u "politiku odnosa" između pojedinačnog trgovca i pojedinačne banke - rekli su iz UBS.
Iz Narodne banke Srbije (NBS) za "Alo" kažu da su Zakonom o platnim uslugama koji je usvojen 18. decembra prošle godine uveli brojne novine u nacionalni platni sistem.
- U cilju modernizacije nacionalnog platnog sistema, Narodna banka Srbije je Zakonom o platnim uslugama uvela brojne novine u nacionalni platni sistem (institucije elektronskog novca, platne institucije, kraće rokove za izvršavanje platnih transakcije, mnogo veću zaštitu korisnika platnih usluga i mnoga druga rešenja) i obezbedila da se pružanje platnih usluga obavlja po pravilima koja se primenjuju u zemljama Evropske unije.
NBS će u narednom periodu, intenzivno pratiti stanje u vezi sa provizijama koje banke naplaćuju kod platnih transakcija iniciranih platnim karticama. Tokom 2015. očekuje se i usvajanje Predloga uredbe kojom se ograničavaju međubankarske provizije za platne transakcije izvršene platnim karticama, a koju je u julu 2013. utvrdila Evropska komisija - rekli su nam nadležni u Narodnoj banci Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP