Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REZOLUCIJA

EP: Zabrinjavajuća islamska radikalizacija mladih u BiH

Autor: Beta | 30.04.2015 - 17:30:00h | Komentara: 0

Evropski parlament danas je izrazio zabrinutost zbog sve već islamističke radikalizacije mladih u Bosni i Hercegovini i njihovog odlaska i priključivanja teroristima Islamske države.

Evropski  parlament

Evropski parlament

Parlament Evropske unije je usvojio rezoluciju o BiH, u kojoj se traži "sprečavanje svih oblika ekstremizma i nasilnog radikalizma".
Takođe se "pozdravlja policijska operacija velikih razmera u celoj BiH, koja je omogućila hapšenje osumnjičenih, uključujući naoružane strance, za organizovanje, podršku i finansiranje terorističkih akcija".
U rezoluciji se od vlasti BiH traži da "bez odlaganja promene krivični zakonik kako bi se ojačalo zakonsko sprečavanje finansiranja terorizma".
Evropski parlamentarci su pozdravili izmene krivičnog zakonika BiH kojima se "s ciljem da spreči verski ekstremizam, zabranjuje i kažnjava uključivanje u inostrane paravojne grupe".
"Napredak je postignut u bitki protiv organizovanog kriminala i terorizma, a borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je od temeljne važnosti da se razbije infiltracija kriminalnih mreža u politički, pravosudni i ekonomski sistem", navodi se u rezoluciji.
Evropski parlament je izrazio zabrinutost "zbog saznanja o sve većoj radikalizaciji mladih u BiH, iz koje jedan relativno veliki broj njih, u odnosu na ostale zemlje regiona, odlazi i priključuje se terorističkim borcima Islamske države Iraka i Levanta".
U dokumentu EP takođe se traži da vlasti BiH "u krivični zakonik unesu odredbu o kažnjavanju zločine iz mržnje".
Parlament EU odaje priznanje nadležnim službama i telima BiH za "profesionalizam i odlučnost u suzbijanju sve većih bezbednosnih pretnji" i poziva Evropsku komisiju da bosanskohercegovačkim vlastima pruži pomoć kako bi se "otklonile sve opasnosti za bezbednost i terorističke pretnje".
U rezoluciji se traži od vlasti Bosne i Hercegovine da spreče trgovinu ljudima i bore se protiv šverca droge.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP