Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVET OBELEŽAVA DAN AUTISTIČNIH OSOBA

Epidemija autizma na planeti!

Autor: R. Briza | 01.04.2015 - 21:52:00h | Komentara: 1

Na 68 dece rađa se jedno sa autizmom, dok se osamdesetih godina prošlog veka na 5.000 rađalo jedno autistično dete.

autizam

Autizam | Foto: Shutterstock

To je ukratko "opis stanja" u Srbiji na Svetski dan osoba sa autizmom. Mirko Gojić, predsednik UO Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa tim stanjem, kaže za "Alo!" da će današnjom manifestacijiom na Trgu Republike, koja će trajati od 12 do 14 sati, ponovo pokušati da skrenu pažnju javnosti na osobe sa autizmom.

- U Srbiji nema preciznih podataka koliko ima autističnih osoba. Najnovija svestka statistika govori da se na 68 dece rađa jedno sa autizmom. Prošle godine to je bilo na 80 dece. Ukoliko se stanje uporedi sa osamdesetim godinama prošlog veka kada se na 5.000 osoba rađala jedna sa tim problemom, onda govorimo o epidemiji - navodi za „Alo!“ Gojić i dodaje da postoje razne teorije zašto je to tako.

"Jaje lepih želja" na Trgu
Mirko Gojić kaže da će sutra na Trgu Republike tradicionalno biti postavljeno "Jaje lepih želja".
- To je metalna konstrukcija visine 2,5 metra u koju će građani moći da uđu i na parčetu papira da napišu svoje želje i poruke podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama - kaže Gojić i navodi da je "jaje" simbol ljušture u kojoj žive osobe sa autizmom koje su im nametnuli naše društvo i sistem.

- Razlozi se traže u vakcinaciji, genetici i ostalim faktorima. Ali niko još precizno nije ukazao zbog čega je autizam sada toliko česta pojava. Ozbiljne zemlje to prate, dok mi u Srbiji samo gledamo šta oni rade. Nismo se još posvetili autizmu, kao velikom problemu - objašnjava naš sagovornik.


Kako on dodaje, uz sva nastojanja roditelja i udruženja, država malo radi na olakašvanju života osoba sa autizmom i njihovih porodica.


- Opravdanja se traže u ekonomskoj i krizi  društva, manjku sredstava... A život porodica i tih osoba je užasno težak. Ima puno samohranih roditelja koji odgajaju autističnu decu. Pojedini ne mogu da rade, jer moraju da se posvete životu svog deteta. Neki su bukvalno na ivici egzistencije - otkriva Gojić.


Prema njegovim rečima, tuđa nega i pomoć i ostale prinadležnosti od države nisu dovoljne za njihov život.


- Veliki je problem i odraslih osoba sa autizmom. Kad njihovi roditelji umru, niko ne zna gde one završavaju. Postoje dnevni boravci, ali nedovoljno mesta. Projekat izgradnje stanova za stanovanje uz podršku je zapeo - priča on i kaže da su svi već umorni od praznih obećanja i licemerja nadležnih i razmišljaju da izađu na ulice.

Poslednji komentari
  • ivana Vreme: 26.05.2015 02:52h

    Genetika 99.99%! Ali 500% ljudi koji znaju da su nosioci raznih teskih genetskih poremecaja odbijaju i samu pomisao o tome da usvajaju decu ili barem da prekinu takvu trudnocu na vreme. Veliki broj roditelja dece sa pp (koje licno poznajem) pokusavaju decu da smeste u dom kada deca postanu adolescenti i to im nije ni greh ni pogresno, a svesno i namerno radjanje bolesnog dete je avaj ne greh nego grehcina. Licemerno nema sta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP