Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUDITE NA OPREZU!

Epidemija morbila u Beogradu i Južnoj Bačkoj

Autor: Beta | 14.01.2015 - 13:51:00h | Komentara: 0

Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prijavu epidemije malih boginja - morbila u glavnom gradu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju malih boginja u Južnobačkom okrugu, objavljeno je danas na sajtu Batuta.

Male boginje

Male boginje | Foto: Profimedia

Od 21. novembra kada je u Srbiji uveden poostreni epidemiološki nadzor nad morbilama do sada je laboratorijski potvrdjeno 38 slučajeva infekcije.
Od novembra zaključno sa 18. decembrom potvrdjeno je 19 slučajeva morbila, a prema najnovijem izveštaju o epidemiološkom nadzoru malih boginja do 9. januara registrovano je i potvrdjeno još 19 slučajeva infekcije.
Najviše slučajeva morbila registrovano je u Beogradu - 22 i prijavljena je jedna porodična epidemija sa dvoje obolelih za koju se pretpostavlja da je izvor infekcije Republika Srpska (RS), dok se pretpostavlja da je izvor zaraze medju zdravstvenim radnicima daleki Istok.
Kako je objavljeno na sajtu Batuta, medju nekim sporadičnim slučajevima, epidemiološkim istraživanjem su utvrdjeni izvori infekcije ili pretpostavljeni takodje RS, boravak ili kontakt sa osobama iz RS.
Pažnju zahtevaju sporadični potvrdjeni slučajevi morbila u Beogradu kod kojih nisu utvrdjeni izvori infekcije, a koji indirektno ukazuju na prisustvo virusa u cirkulaciji.
Gradski zavod je 29. decembra dostavio informaciju o epidemiji morbila, a 6. januara Institutu za javno zdravlje Srbije prijavu epidemije.
Na teritoriji Južnobačkog okruga registrovano je 11 slučajeva morbila, za koji je u nekim slučajevima utvrdjen izvor zaraze Republika Srpska a kod nekih izvor upućuje na RS.
Institut za javno zdravlje Vojvodine je 19. decembra prijavio epidemiju morbila na Južnobačkom okrugu.
Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovana su tri slučaja morbila sa izvorom iz RS, na teritoriji Sremskog jedan slučaj morbila kod deteta iz romske populacije, koje je boravilo u azilu za imigrante u Berlinu.
Na teritoriji Južnobanatskog okruga registrovan je jedan slučaj morbila kod osobe koja je imala kontakt sa obolelom iz RS.
Vakcinalni status svih potvrdjenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim osobama, izuzev četiri obolele osobe koje su vakcinisane jednom dozom vakcine.
Oko 30 odsto obolelih ima izmedju 35 i 40 godina, oko 34 odsto između 20 i 30 godina, 17 odsto između 15 i 20 godina, 11 odsto su deca od jedne do četiri godine, dve obolele osobe su starije od 40 godina i jedna je uzrasta od pet do 10 godina.
Pooštrene mere nad morbilama su na snazi u celoj Srbiji i uspostavljeno je svakodnevno izveštavanje i praćenje stanja u Beogradu, Sremskom, Južnobačkom, Južnobanatskom i Mačvanskom okrugu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP