Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIŠTA OD SLOBODE

Episkop Jovan ipak ostaje u zatvoru

Autor: Tanjug | 20.01.2015 - 13:19:00h | Komentara: 0

Iako je sud u Makedoniji doneo odluku da iz zatvora danas uslovno bude pušten arhiepiskop Ohridski Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski, do toga nije došlo jer je u poslednjem času Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju podnelo žalbu na odluku suda.

Jovan Vraniškovski

Jovan Vraniškovski | Foto: Oliver Bunić

Episkop SPC, koji je optužen za proneveru 250.000 evra, ostaće i dalje zatvoru, preneli su mediji u Skoplju.

"Tužilaštvo smatra da je potrebno preispitati odluku za puštanje na uslovnu slobodu osuđenog", navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju.

Tužilaštvo veruje i da su promenjene okolnosti koje ukazuju da okrivljeni može u budućnosti da nastavi sa činjenjem krivičnih dela.

To isto tužilaštvo je, međutim, 12. januara saopštilo da se neće žaliti na rešenje Osnovnog suda u Skoplju kojim je odobren predlog direktora zatvora "Idrizovo" da se episkopu SPC dozvoli puštanje na privremenu slobodu, podsećaju mediji u Makedoniji.
Tužilaštvo je tada takođe saopštilo da je rešenje suda "zakonito". Oslobađanje Vraniškovskog tražila je Makedonska pravoslavna crkva-Ohridske arhiepiskopije, čiji Sinod je zatražio od "svih relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhibiskupu Jovanu".

"Uprkos prestupima zbog kojih mu je suđeno i zbog kojih je osuđen, ne treba ga ostaviti bez nade i vere u milosrđe, u ovim svetim danima pred Božić", navodi se u saopštenju Sinoda.

Zahtev Sinoda usledio je neposredno posle posete mitropolita Ilariona, iz Ruske pravoslavne crkve, koji se sastao s makedonskim rukovodstvom, uključujući arhibiskupa Stefana, ali i makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ima ovlasćenje da pomiluje nekoga.

Makedonska crkva saopštila je da je poziv na pomilovanje Vraniškovskog poslat na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore između Makedonije i Srbije o priznavanju Makedonske pravoslavne crkve.

Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP