Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBNOVA FLOTE

"Er Srbija" kupuje 10 aviona vrednih milijardu evra!

Autor: Ekipa Alo! | 20.11.2013 - 20:45:00h | Komentara: 3

Avio-kompanija „Er Srbija“ objavila je juče da je potvrđeno da će isporukom 2018. i 2020. godine njena flota biti uvećana za 10 aviona nove generacije „erbas A320neo“.

Odlična stvar za Srbiju: Dane Kondić i Siniša Mali

Odlična stvar za Srbiju: Dane Kondić i Siniša Mali | Foto: FoNet

Kupovina, po cenovniku, vredi milijardu američkih dolara. Međutim, s obzirom na to da je ova nabavka samo deo nabavke novih 117 „erbas“ aviona od strane „Etihad ervejza“, konačna vrednost kupovine će biti znatno niža od trenutne tržišne vrednosti aviona.


Posao koji je postignut za potrebe „Er Srbije“ je objavljen na manifestaciji „Dubai Air Show“ . Avion „A320neo“ zameniće, kako je navedeno, osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od 10 aviona „boing B737-300“.

Ulaz na sajam u Dubaiju

Ulaz na sajam u Dubaiju

Prema rečima generalnog direktora „Er Srbije“ Daneta Kondića, taj avio-prevoznik ima za cilj da postane avio-kompanija svetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem većeg broja savremenih vazduhoplova tipa „erbas A319“ i A320 u flotu, kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne avio-kompanije.

- Nova flota aviona „erbas A320neo“ ključni je deo strategije kojom će se pozicija naše avio-kompanije redefinisati tako da bude najbolja na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini - rekao je Kondić.

avion airbus

Sa avionima „A320neo“ biće postavljen novi standard, s obzirom na to da je taj tip ponuđen kao najbolja opcija u porodici aviona A320. Ima nove motore i vrhove krila izgrađene po „Šarklet“ („Sharklet“) tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto.


- Do kraja oktobra, „Erbas“ je imao poružbine od 44 avio-kompanije za čak 2.487 ovih aviona, što „A320neo“ čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je taj avion najbolji na tržištu - naveo je Kondić.

„Tajfun“ i „rols-rojs“

rols rojs

Na manifestaciji „Dubai Air Show“ posetioci su, osim komercijalnih letelica, mogli da vide „rols-rojs“, ali i borbeni avion „tajfun“, inače najnapredniji višenamenski borbeni avion nove generacije koji je trenutno dostupan na svetskom tržištu.

Najsavremenija flota u regionu
Siniša Mali, savetnik za ekonomiju i finansije prvog potpredsedika Vlade Srbije, rekao je da se Vlada, koja je većinski vlasnik „Er Srbije“, u potpunosti saglasila sa „Etihadom“ u vezi sa kupovinom aviona „A320neo“ za potrebe srpskog avio-prevoznika.
- Ovo je dobro za nacionalnu avio-kompaniju, ali i za ljude u Srbiji, jer će i „Er Srbija“ i naši građani imati koristi od obima ekonomske razmene, koja je u ovom slučaju rezultat kupovine najsavremenijih vazduhoplova „erbas“ od strane „Etihad ervejza“ - rekao je Mali.
Prema njegovim rečima, isporukom ovih 10 novih aviona „Er Srbija“ će prva u regionu imati najsavremeniju flotu „Erbasovih“ vazduhoplova. Poslednja isporuka novog aviona za „Jat ervejz“ bila je 1988. godine.

Poslednji komentari
  • szm Vreme: 21.11.2013 03:00h

    Da li će za 5 godina evropski konzorcijum "Er Bas" uopšte postojati, videćemo. Važno je da se sada radujemo, kada nemamo šta da jedemo.

  • Ekonomista Vreme: 21.11.2013 05:44h

    Pitam se ko će to sve da plati? Srbija je u kolapsu i na ivici bankrota, a ako je istina da je Air Serbia 51 odsto u vlasništvu države Srbije, onda za nove avione naša država treba da plati 510 miliona dolara, ummanjeno za pare koje je uplatio još Milošević! To znači, dodatna zaduživanja baš u pravcu bankrota, ili će, pošto je Arapima već poklonila 49 odsto JAT akcija, Srbija pokloniti i ostatak, koji neće vrediti ništa. Izgubiće ceo bivši JAT, ali će dug od pola milijarde dolara ostati srpskom narodu. Već danas je spoljni dug Srbije prestigao cifru od 34 milijarde dolara i 85 odsto BND! Do dana isporuke aviona će verovatno dostići cifru od 100 odsto nacionalnog dohotka, a onda, idemo dalje u pravcu Grčkog bankrota. Ipak, sve to nije razlog da ministri prestanu da nas i dalje lažu nekakvim "Gradom na vodi" u BG, kanalom Dunav- Egej, novim autoputevima, novim fabrikama, aerodromima ...

  • milunher Vreme: 21.11.2013 07:22h

    A ko ce da se vozi tim avionima?? Mi koji nemamo hleba za decu??Ali drzavu zabole za nas i nasu decu - oni kupuju avione,prave mostove,metroe.... zaduzuju i cukun unucice-- pljaka nevidjena.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP