Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJOZBILJNIJI KANDIDAT

Esmark najbliži da kupi železaru?

Autor: Novosti | 03.01.2015 - 21:43:00h | Komentara: 0

Ko je sve zainteresovan za partnerstvo sa smederevskom čeličanom biće poznato na Badnji dan. Među jedanaest kompanija za najozbiljnijeg kandidata slovi "Esmark stil grupa".

Dugovi se gomilaju dok se čeka  kupac: „Železara Smederevo“

„Železara Smederevo“ | Foto: Nenad Pavlović

Rok da svi zainteresovani investitori dostave Srbiji ponudu za kupovinu smederevske železare ističe za dva dana. Detalji će biti poznati na Badnji dan, 6. januara, kada će biti otvorene ponude. Iako je poznato da je oko 11 investitora zainteresovano za srpsku čeličanu, za najozbiljnijeg kandidata slovi američka "Esmark stil grupa", sa čijim predstavnicima je, u više navrata, pregovarao i vrh vlasti.
Po okončanju tendera, novi vlasnik će, kupovinom udela od 80,01 odsto Železare, praktično postati strateški partner Srbije, koja će zadržati vlasništvo nad ostatkom kapitala. Tenderom je novi kupac uslovljen da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u smederevskoj fabrici, koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta. Uslov je, takođe, da streteški partner istovremeno održava punu proizvodnju prve visoke peći.
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, više puta je isticao veliki značaj srpske čeličane, ne samo za očuvanje ukupno 10.000 radnih mesta u Železari i u firmama koje sa njom sarađuju.
- Doprinos "Železare Smederevo" budžetu Srbije je veći od jedan odsto - istakao je nedavno Vučić.
- Kada radi, Železara donosi povećanje bruto domaćeg proizvoda od 0,6 odsto, a indirektno i više od 1,2 procenta.
I ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, smatra da je ponuda "Esmarka" za "Železaru Smedrevo" - najbolja. Prema njegovim saznanjima, ova američka kompanija voljna je da otvori i drugu visoku peć, što bi trebalo da znači zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta. Pitanje prodaje čelika, pak, ipak ostaje.
Odluku o privatizaciji "Železare Smederevo", modelom streteškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda, donela je Vlada Srbije. Odlučeno je da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije. Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.
Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine bio najmanje 300 miliona dolara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP