Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODŠTETA 100 MILIONA DOLARA

Esmark podiže tužbu zbog sabotaže privatizacije Železare

Autor: N1 | 04.03.2015 - 21:15:00h | Komentara: 0

Kompanija Esmark saopštila je da će podneti tužbu odgovarajućem sudu u SAD-u protiv slovačkog biznismena Petra Kamaraša zbog namerne sabotaže privatizacije Železare Smederevo. Odštetni zahtev: 100 miliona dolara.

Tužba će biti podneta nadležnom sudu u Pensilvaniji zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacija, nepoštene kompeticije i drugog. U saopštenju kompanije Esmark Europe navodi se da je Kamaraš zloupotrebio poverljive informacije i učestvovao u sistematskom varanju kompanije Esmark zarad lične koristi.

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: N. Pavlović

 U tužbi Esmark navodi da se Kamaraš postavio kao investitor i agent na strani Esmarka Europe, da bi došao do poverljivih informacija o Esmarkovoj strategiji za Železaru, a da je istovremeno potkopavao kompaniju Esmark. Kamaraš je korist ostvarivao tako što je znao da njegove kompanije snabdevaju Železaru gvozdenom rudom nižeg kvaliteta od standardnog, kao i drugim materijalima po višoj ceni od tržišne, a takva praksa i varanje kada je reč o kvaliteteu i sadržaju materijala nije deo Esmarkovog plana za revitalizaciju Železare. Zato je sabotirao Esmark, pošto bi u slučaju uspešne kupovine njegovi interesi bili ugroženi.
Kamaraš je ignorisao svoje dužnosti lojalnosti, dobru veru tokom poslovanja i etiku. Posledica njegovih aktivnosti jeste prekid pregovora o privatizaciji Železare Smederevo, što je Kamarašu omogućilo da privatizuje Železaru tako što će voditi novi upravljački tim, dodaje se u saopštenju.
On je, prema saopštenju Esmarka, imao i Plan B, tako što bi privatizaovao fabriku vodeći novi tim koji bi upravljao Železarom. Esmark Kamaraša tereti i za lobiranje kod članova Privatizacione komisije da glasaju protiv Esmarkove ponude.
Zbog svega toga, Esmark Euope traži 100 miliona dolara odštete, plus kaznenu odštetu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP