Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVROPSKA UNIJA

Ešton: Beogradu
i Prištini slede najteža pitanja!

Autor: Beta | 10.12.2012 - 22:04:00h | Komentara: 1

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je danas šefovima diplomatija EU prenela da su Beograd i Priština "konstruktivni" u dijalogu, istakavši da su jutros dogovorom dve strane otvorena i prva dva prelaza, ali je predočila da u dijalogu tek slede "možda najteža pitanja".

Ivica Dačić Hašim Tači

Ivica Dačić, Hašim Tači u društvu Kerin Ešton| Foto: Beta

Otvaranje dva prelaza je "jasan znak ozbiljne rešenosti dve strane u dijalogu i ja pozdravljam napore koje su oni uložili da se to ostvari u veoma teškim okolnostima", izjavila je visoka predstavnica EU na konferenciji za štampu pošto je evropske ministre inostranih poslova izvestila o rezultatima tri runde dijaloga Beograd-Priština.

Mnogi ministri su u raspravi "odali priznanje za politički rizik i hrabrost koji ispoljili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u nastojanjima da se dođe do valjanih rezultata u dijalogu", rekao je agenciji Beta jedan evropski zvaničnik koji je pratio izlaganje Ketrin Ešton šefovima diplomatija EU.
Visoka predstavnica EU je, kako je rekao ovaj izvor, predočila da "možda najteža pitanja tek slede", kao što je, recimo, obezbeđenje uvida u to kako Beograd finansira srpske strukture na Kosovu.
Neki ministri su ocenili da Srbija zaslužuje da joj se odredi datum pregovora o članstvu, s tim da nastavi da "opipljivo ispunjava sve uslove", naveo je zvaničnik koji je pratio zasedanje.
Drugi su, po njegovim rečima, bili mišljenja da je najvažnije da se prvenstveno zahteva potpuno ispunjavanje uslova, dok je treća grupa ministara naglašavala da se moraju uvažiti veliki napori Beograda i staviti do znanja kad Srbija može očkivati datum za pregovora o članstvu.
Ministri su, kako je rekao ovaj izvor, "čestitali Ketrin Ešton na ulozi i rezultatima u dijalogu" Beograd-Priština.
Ketrin Ešton je, na konferenciji za štampu, istakla da primena dogovora Beograd-Priština "pokazuje koliko su dve strane sposobne da ostvare rezultate, mada još mnogo toga predstoji i to su i krupni izazovi".
"Uverena sam", istakla je visoka predstavnica EU, "da se to može učiniti i da ćemo u januaru kad se ponovo zajedno sretnemo, videti dalji napredak".
"Takođe odajem priznanje Euleksu za pomoć koju pruža obema stranama", rekla je Ketrin Ešton.
Ministri inostranih poslova EU će tek sutra popodne, drugog dana zasedanja, u Briselu odlučiti kad će odrediti datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom, jer se neke članice EU i dalje protive da se to učini u junu iduće godine.
Pošto je odluka o datumu za Srbiju u zaključcima povezana i s eventualnim davanjem perspektive Kosovu za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potrebno je i da za to daju pristanak pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Prištine i koje smatraju da je to teško prihvatljivo.
Poslednji komentari
  • Srećko Vreme: 11.12.2012 10:19h

    Ivice ne idi na pregovore! Ucenjen si i skloni se da spsiš i nas i sebe. Po nalogu Vatikana jenki će te da kokne ko toalet papir papir kao i Đinđića!. Dačiću nama je uslov svih uslova "kalendar" (Čitaj: Da stanemo pod zlikovačku katoličku zastavu NATO. Ti nisi dorastao tom pitanju dali su ti da diluiješ drogu za Vatikan i uhvatili su te u mengele! Dačiću sa katolicima nema vaćarenja u pitanju je katolička piramida u toj hijerahiji može samo da komanduje onaj ko je svoj rad osveštao KRVLJU jeretika! Nama je jedina šansa da preživimo da ti uhvatiš tutanj u nepoznatom pravcu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP