Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ VISOKE PREDSTAVNICE EU

Ešton: Srbija impresivno ispunila sve uslove!

Autor: Tanjug | 17.12.2013 - 14:34:00h | Komentara: 0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izvestiće šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje se iz uvida u tekst izveštaja.

Nisu približili stavove: Dačić, Eštonova i Tači

Dačić, Eštonova i Tači

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, danas bi u Briselu trebalo da preciziraju datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvoje pregovarački okvir.

- Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma - piše u govoru koji je Ešton pripremila za današnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu.

- Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014 - poručuje Ešton.

Visoka savetnica je sinoć izjavila novinarima da je Srbija ostvarila impresivan napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i da je vreme da se otvore pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

- Već sam prenela Savetu ministara koliko sam impresionirana napretkom u normalizaciji - rekla je Ešton novinarima posle prvog dana sastanka Ministarskog saveta u Briselu.

- Kada se pogleda šta je postignuto, vidi se da smo otišli dalje i dublje nego što sam mislila da je moguće - rekla je ona.Ešton je izjavila da se sada radi na primeni "finih detalja" u vezi sa primenom briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa.

- Rekla sam ministrima da treba da ispunimo ono što smo obećali i krenemo sa međuvladinom konferencijom sa Srbijom - navela je Ešton na konferenciji za novinare.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Ešton do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).


Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Ešton kaže da je "ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

- Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena - piše u dokumentu.

- Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice - kaže visoka predstavnica.

- Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne - poručiće danas Ešton ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".

Glavni deo rasprave koji se tiče Srbije predviđen je za ujutru, kada će Ešton podneti detaljan izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma. Ministri će nakon toga usvojiti pregovarački okvir i precizirati datum konferencije, koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Dačić: Ove sedmice važna odluka Saveta Evrope

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci da Vlada Srbije ove sedmice očekuje da Savet Evrope donese važnu odluku i da održavanjem prve Međuvladine konferencije otpočne proceš pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji.

Premijer je rekao da je time Vlada Srbije ostvarila istorijske rezultate u godini i po dana postojanja, jer je otvorila pregovore za članstvo u EU utrla put dijalogu kao načinu za izlaz iz ćorsokaka kosovske krize u koju je, kako je rekao, Srbija bila gurnuta.“U narednim mesecima pričaće se o zajednici srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu”, rekao je Dačić nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, prenela je Fena.

Izveštaj visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton o napretku Srbije pozitivan je, a prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić obelodanio je ranije danas da je Eštonova predložila dva datuma za početak Međuvladine konferencije, precizirajući da je drugi datum 21. januar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP