Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAČITANA SRBIJA

Estrada i politika pune akademika!

Autor: EKIPA ALO! | 06.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 24

Prema podacima statističara, broj doktoranada u Srbiji je u nezaustavljivoj ekspanziji, te je samo u Beogradu njihov broj povećan sa 405 na 2.967 za pet godina.

Nataša Bekvalac

Nataša Bekvalac | Foto: Jelena Vučetić

Da inflacija doktorskih diploma, poput inflacije novca, vodi njihovom obezvređivanju, pokazuju i poslednje afere sa problematičnim najvišim akademskim zvanjima ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog mentora Miće Jovanovića, vlasnika Univerziteta „Megatrend“, a od juče i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića. Ipak, privlačnosti naučnih titula nisu odoleli ni ostali akteri političke, ali ni estradne scene, koji su se pored šljokica i ostalog džet-set aksesoara, okitili i univerzitetskim diplomama, magistraturama i doktoratima.

Među najnovijim zvezdama na doktoratskom nebu, zasijala je pevačica Snežana Berić, poznata kao Ekstra Nena. Ona je 30. januara ove godine doktorirala na Fakultetu za kulturu i medije pri Univerzitetu „Megatrend“, na kome godinama radi kao asistent predavač. Time je defitivno skinula sa trona najobrazovanijeg lica estrade Nedu Ukraden, koja je završila dva fakulteta - Pravni i Filološki u Sarajevu.

„Alo!“ vam predstavlja ko se još od poznatih javnih ličnosti okitio akademskim zvanjem.
 

Mega Nata

Nataša Bekvalac, pevačica - student Fakulteta za kulturu i medije pri Univerzitetu „Megatrend“. Krajem 2011. bila je čak zaposlena na tom fakultetu u sektoru marketinga i odnosa sa javnošću, ali je već u martu 2012. dobila otkaz, jer je „Megatrend“ raspustio celu službu marketinga zbog loših rezultata rada.


Doktor za drago kamenje

Sreten Jocić

Sreten Jocić | Foto: A. Dimitrijević

Kontroverzni biznismen Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam - otkrio je tokom jednog suđenja da je od škole ima osnovnu u Srbiji, koledž za drago kamenje u Belgiji i koledž za obojeno kamenje u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

Do doktoranda za 24 godine

Novica Tončev

Novica Tončev | Foto: M. Perić

Novica Tončev, poslanik SPS-a i predsednik opštine Surdilica - prošle godine završio doktorske studije na Građevinskom fakultetu u Nišu, ali još nije prijavio doktorsku disertaciju. Diplomu o završenim osnovnim studijama na istom fakultetu stekao je 1989. godine.


Verbić za poveru diploma državnih službenika

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: O. Bunić

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da bi svima koji se zapošljavaju u državnoj upravi trebalo proveriti diplome, kako se ne bi dešavalo da za državu rade oni sa sumnjivim diplomama. Verbić je rekao da suštinsko pitanje nije da li neko ima diplomu sumnjivog kvaliteta, već gde se zaposlio s tom diplomom. Ministar je dodao da provera diploma nije regulisana zakonski, ali da bi to moglo da se uradi i da bi tu proveru mogao da vrši Centar za proveru diploma pri Ministarstvu prosvete. Ministar je dodao da niko ne može da proveri sve diplome, ali problem sumnjivih diploma morao bi da se reši sistemski.

Doktorske studije uskoro na ispitu

Doktorirala u januaru na „Megatrendu“: Ekstra Nena

Doktorirala u januaru na „Megatrendu“: Ekstra Nena | Foto: Z. Ilić

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji, a proveravaće se, pre svega, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije, najavio je Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Stanković kaže da još nije bilo razgovora o formiranju komisije koja bi ispitala navode o spornom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića, iako je pismo Senata Univerziteta sa takvim zahtevom upućeno na adrese Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva prosvete.

Magistar za modu

Marijana Mateus

Marijana Mateus | Foto: M. Mitrović

Marijana Mateus, bivša žena Lotara Mateusa - diplomirala je pedagogiju. U januaru ove godine stekla i novo zvanje - magistar primenjene umetnosti, a diplomu je dobila na Londonskom koledžu za modu. Pre toga je studirala na „Megatrendu“.


Magistar pred publikom

Velimir Ilić

Velimir Ilić | Foto: V. Lalić

Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije - magistrirao je 2005. godine na Tehničkom fakultetu u Čačku, i to na temi „Razvoj modela reinženjeringa procesa održavanja voznih sredstava železničko-transportnih preduzeća“. Odbrana magistarske teze bila je javna i veoma posećena.


Od Prištine do Londona

Ivica Tončev

Ivica Tončev | Foto: A. Dimitrijević

Ivica Tončev, funkcioner SPS-a - zaposlenje u Vladi Srbije u kabinetu Ivice Dačića stekao je na osnovu diplome iz 1998. sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, ali koju je osporio i sam taj univerzitet. Tončev sada ima diplomu osnovnih studija „Megatrend International Expert Conzortium“ iz Londona, koju je nostrifikovao Fakultet za menadžment u Zaječaru. Na tom fakultetu stekao je i diplomu master studija, a još jednu sa istim zvanjem dobio i na „Megatrendu“.


Master Toma

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije - diplomirao je na novosadskom Fakultetu za menadžment 2007, koji u to vreme, prema pisanju medija, nije bio akreditovan. Master diplome predsednik Srbije se dokopao 2012. na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžement, takođe iz Novog Sada.

Poslednji komentari
  • biba Vreme: 06.07.2014 07:14h

    dr.kriminalci !

  • TODOR Vreme: 06.07.2014 07:47h

    Dno dna.

  • Mima Vreme: 06.07.2014 09:18h

    Toliko pameti, mislim na politicare, a mi sve dublje tonemo, tonemo, tonemo...

  • srbenda Vreme: 06.07.2014 10:42h

    pa sta ces skolovana nacija

  • era Vreme: 06.07.2014 10:46h

    sta da radim sa diplomom ekonomiste da nastavim da vucem gajbe i budem prodavac ili da se bacim na pevanje posto diplomu vec imam

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP