Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OŠTRO

EU besna na Ameriku: Recite šta ste stvarno radili!

Autor: Tanjug | 28.07.2013 - 10:07:00h | Komentara: 0

Šefovi diplomatija Nemačke i Austrije Gvido Vestervele i Mihael Špindeleger ocenili su da odgovori SAD na zabrinutost evropskih zemalja zbog špijunskih aktivnosti američke Nacionalne bezbednosne agencije nisu dovoljni i da je potrebno da američki partneri kažu "šta su stvarno radili".

Gvido Vestervele

Gvido Vestervele | Foto: FoNet - AP

 
"Postoje prvi napori rasvetljavanja, ali odgovori za sada nisu bili dovoljni", istakao je Verstervele u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Špindeleger je istakao da je ono što je do sada dobijeno bio usmeni izveštaj ambasadora SAD u saglasnosti sa američkom vladom.

"I za nas to naravno nije ono što smo očekivali od partnera. A to je da nam jasno kažu šta su stvarno radili", podvukao je on.

Vestervele nije želeo da spekuliše o posledicama ukoliko se obistine optužbe koje idu tako daleko do tvrdnji da je NSA prisluškivala sednice u Briselu.
On je naglasio da je odlučujuće da se stvar rasvetli i donesu ispravni politički zaključci.

Snouden: Čitaju sve mejlove i poruke na društvenim mrežama

SAD prisluškivala i u Evropi, EU zahteva objašnjenje  | Foto: Andrej Isaković


"O jednom smo se dogovorili, a to je da ćemo se zajedno sa pojedinim partnerskim zemljama u Evropi založiti za međunarodnu inicijativu kako bi zaštita podataka bila poštovana kao ljudsko pravo, kao i da se međunarodni okviri, koji potiču još iz 60-tih godina, prilagode našem dobu", objasnio je šef nemačke diplomatije.

Špindeleger je dodao da treba razjasniti i tvrdnje da su postojali ugovori izmedju austrijskih institucija i NSA, jer se mora pojasniti da li je postojala institucionalna saradnja.

"Očigledno da mi u Evropi drugačije pojmimo slobodu komunikacije u odnosu na američku administraciju i o tim razlikama moramo razgovarati", poručio je Sspindeleger.

Vestervele je podvukao da se špijuniranje prijatelja ne može obrazlagati bezbednosnim interesima dodajući da je normalno da postoji saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Vezano za bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena koji je otkrio čitavu aferu špijuniranja, objavivši poverljive dokumente, oba ministra su jasno rekla da mu neće biti pružen azil u Nemačkoj i Austriji, jer podnet zahtev ne odgovara pravilima.

"Zahtev Snoudena ne odgovara pravilima i ne može na toj osnovi biti pokrenut postupak za dobijanje azila", objasnio je Špindeleger.
Vestervele je istakao da je nadležno ministarstvo u Nemačkoj došlo do zaključka da ne postoje razlozi za davanje azila.

"S jedne strane, jer na sopstveni zahtev ima boravišni status u Rusiji, a na drugoj su SAD parlamentarna demokratija sa nezavisnim pravosuđem", kazao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP