Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVANIČNICI PORUČILI

EU: Dijalog se nastavlja i bez sporazuma o severu Kosova

Autor: Beta | 07.04.2013 - 15:06:00h | Komentara: 0

Evropska unija čeka na podrobnija, jasnija razjašnjenja predloga Beograda i Prištine oko severa Kosova da bi donela uobličen zaključak, a dijalog će se nastaviti o svim bitnim pitanjima i sprovođenju dogovorenog, i ako oko severa ne bude rešenja, rekli su zvaničnici EU u Briselu.

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić, Dačić i Eštonova | Foto: EU

Predlozi koje su delegacije Beograda i Prištine stavile na pregovarački sto su u nekim bitnim delovima uopšteni i, kako je rečeno, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton mora u utorak dobiti preciznija obrazloženja, da bi mogla dati zaokruženiji sud i razmisliti kako bi to moglo da se unese u izveštaj koji će, zajednosa Evropskom komisijom (EK), podneti polovinom meseca Savetu ministara EU.

Dijalog, uključujući i buduće rešavanje nadležnosti za srpske opštine na severu Kosova, čak i ako zasad ne bude nagodbe, mora se nastaviti, da bi se došlo do normalizacije odnosa, koja Beogradu i Prištini otvara vrata bržem ugrađivanju u EU.
I, kako su to objasnili zvaničnici upućeni u tok dijaloga, mora se dalje raditi na već postignutim dogovorima u dijalogu koji se u dobroj meri sprovode, a treba uložiti sve napore i za dogovore oko telekomunikacija, energetike i nestalih lica.
Na pitanje agencije Beta da li to znači da bi, kako je to obećavao i prethodni posrednik EU Robert Kuper, dijalog obuhvatio i stvaranje pravih, pre svega bezbednih uslova za povratak srpskih izbeglica, pitanja srpske imovine, dugoročna rešenja za zaštitu srpskih crkava i manastira, odgovor je glasio da će se razgovarati o svim bitnim pitanjima za sredjivanje odnosa Srbija-Kosovo.
Idućeg utorka će Beograd i Pristina dostaviti Ketrin Ešton svoje "zaokružene predloge", odnosno praktično odluke o tome kako vide mogući sporazum o nadležnostima srpskih opština na severu Kosova...što bi znacilo da će se tada znati da li je dijalog dve strane, uz "dobre usluge EU", dao glavni rezultat i da li će onda biti i zvaničnog potpisivanja sporazuma, odnosno verovatno novog
sastanka u Briselu.
To je novinarima nezvanično rečeno u EK, a data je i ocena da bi rešenje trebalo da bude "nešto, a možda i nešto više od Ahtisarijevog plana", ako se ponude dve strane znatno približe.
Očekuje se da Beograd i Priština daju znatno preciznija objašnjenja za svoje dosadašnje predloge i da se onda sagleda kakvo je "od dosad ponuđenih elemenata moguće rešenje uz ugrađivanje jasnih, razrađenih stavova obe strane", pri čemu će poglavito pomoći Ketrin Ešton, a trebalo bi da to učine i Amerikanci.
Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za balkanske poslove je
nedavno nezvanično novinarima u Briselu rekao da "Beograd neće ni da
čuje "A" od Ahtisarijevog plana, a Priština od autonomije za sever Kosova, pa bi rešenje moglo biti nešto više od Ahtisarijevog plana,a donekle manje od autonomije.
Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland je pre dva dana rekla da je "na Kosovu da odluči o vidu autonomije za sever, koju traže tamošnji Srbi" i time potvrdila da se rešenje vidi u određenom vidu"autonomije", što je izazvalo vidnu pažnju u Prištini.
Zvaničnici u EK naglašavaju da se Ketrin Ešton u posredovanju u dijalogu temelji na uslovima Evropskog saveta iz decembra, u kojima se kaže da su uslovi da Srbija dobije datum pregovora o članstvu, a Kosovo o sporazumu o pridruživanju s EU, "vidljivo i trajno pospešenje odnosa Srbije i Kosova".
To znači i obezbeđenje funkcionalnosti jedinstvenog institucionalnog i administrativnog ustrojstva unutar Kosova, a od Srbije posebno traži da sarađuje u primeni mandata Euleksa i na severu Kosova.
Predočava se, takođe, da se moraju poštovati posebne potrebe lokalnog stanovništva i od prištinskih vlasti se traži da izradeplan koji bi išao u susret severu Kosova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP