Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FILA:

EU Miloševićima ukinula blokadu ničega

Autor: I. Kljajić | 30.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Porodica i saradnici Slobodana Miloševića više nemaju zabranu putovanja po zemljama EU, koja je važila prethodnih 14 godina!

Toma Fila

Toma Fila | Foto: Andrej Isaković

Osim toga, sankcije koje je EU sada ukinula protiv bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije, njegove porodice i saradnika odnose se, kako za naš list objašnjava nekadašnji Miloševićev advokat Toma Fila, i na zabranu raspolaganja imovinom. Međutim, Fila tvrdi da ta imovina nikada nije ni postojala.


- Te sankcije su deklarativne, potpuno napamet napisane, iza njih nema ničega. One imaju više zvučni efekat, baš kao što se mečka plaši rešetom. Da te imovine ima, ona bi bila u fokusu za vreme suđenja u Hagu. One se odnose i na zabranu dolaska u zemlje EU i tako je Mirjana Marković imala dozvolu za posete mužu u Hagu. Dakle, mogla je samo na tlo Holandije, i to u svrhu posete - kaže Fila.

Sad mogu slobodno da  putuju po Evropi

Sad mogu slobodno da putuju po Evropi | Foto: AP


Sankcije koje su uvedene 2000. uključivale su Slobodana Miloševića, njegovu suprugu Mirjanu Marković, sina Marka, kao i bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i bivšeg ministra odbrane Dragoljuba Ojdanića.
U misiji EU u Beogradu juče nisu želeli da komentarišu okolnosti pod kojima su ove sankcije ukinute niti da odgovore na pitanje koja je konkretno imovina bivšeg režima predmet interesovanja Brisela, odnosno u procesu „preispitivanja zamrzavanja“. Nezvanično, u EU objašnjavaju da su sankcije ukinute zbog toga što pojedinci na listi više ne predstavljaju nikakvu pretnju po Uniju.

Poslanik socijalista Đorđe Milićević izjavio je da je za njegovu stranku ukidanje sankcija „logičan epilog jedne političke priče“.
- To je priča koja je imala političku dimenziju, ali ne pravi sadržaj i to se danas pokazalo. To je priča koja je započela 5. oktobra 2000. i da je bilo šta postojalo, to bi danas bilo objavljeno i to bi danas bilo dokazano - naglasio je Milićević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP