Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEVENPORT O DIJALOGU BEOGRAD-PRIŠTINA

EU nam daje mesec dana fore

Autor: Tanjug | 13.05.2015 - 12:19:00h | Komentara: 0

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da u narednih mesec dana mora da dodje do suštinskog napretka u dijalogu Beograda i Prištine pre održavanja sledećeg sastanka na političkom nivou.

Majkl Devenport

Majkl Devenport | Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Na konstataciju novinara da Priština otkazivanjem sastanaka i odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština blokira evrointegracije Srbije i na pitanje kako se to može prevazići, Devenport je odgovorio da to neće biti lak proces.

On je na marginama konferencije "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i pristupanje Srbije",ocenio da su premijer Aleksandar Vučhić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dali veliki doprinos u napretku dijaloga Beograda i Prištine istakavši da je u februaru ostvaren ključni korak dogovorom o pravosuđu.

Prema njegovim rečima, Dačić je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini dogovorio niz sastanaka u vezi sa implementacijom Briselskog sporazuma.

Bivši savetnik u Evropskoj službi za spoljno delovanje ser Robert Kuper, koji je učestvovao u prvoj fazi dijaloga, istakao je da to kompleksna situacija koja se svakodnevno menja.
"Dogovor o Zajednici srpskih opština je veoma važan jer će obezbediti Srbima na Kosovu i Metohiji mogućnost da izraze svoje stavove, rekao je Kuper novinarima.
On je ocenio da je to na duge staze jedan od najaznačajnijih načina da se obezbedi budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.
Prištinski dnevnik "Koha ditore" piše danas da ukoliko radne grupe Beograda i Prištine postignu napredak u dijalogu o energetici, Telekomu i formiranju Zajednice srpskih opština, sastanak na visokom niovu predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini mogla bi da organizuje u junu.
Pozivajući se na izvore iz Brisela, list tvrdi da majskog susreta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u Briselu neće biti, a da se očekuje da od ponedeljka, pa sve do kraja maja radne grupe svakog dana rade na ovom poslu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP