Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ JEDNA SRAMOTA!

EU nudi laboratoriju koju nema ko da primi?!

Autor: S. Đ. | 09.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Evropska unija želi da pokloni Srbiji opremu za analizu mleka, ali ovde “nema ko da je primi niti da je koristi”, poručio je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Beogradu, uz napomenu da je o tom problemu već razgovarao s najmanje tri nadležna ministra. Domaći stručnjaci ocenjuju da su ti ministri obmanuli Dežera jer Srbija i te kako ima stručne tehnologe, ali joj fale kompetentni političari.

Srbija i te kako ima stručne tehnologe, ali joj fale kompetentni političari: Dr Miroslav Stojišić

Srbija i te kako ima stručne tehnologe, ali joj fale kompetentni političari: Dr Miroslav Stojišić | Foto: FoNet / EPA

- Da su srpski stručnjaci dobri i kompetentni govori i to da su rezultati analiza prisustva aflatoksina u mleku domaćih laboratorija gotovo istovetni sa rezultatima superanalize u holandskoj laboratoriji. Stvar je u tome što su naši ministri koji godinama unazad vode resor poljoprivrede, kao i njihovi pomoćnici i sekretari, na te pozicije došli političkim odlukama, a u stvari ne znaju o čemu govore niti šta tu treba da rade - kaže za “Alo!” dr veterinarske medicine Miroslav Stojišić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije.

On smatra da afera “aflatoksin” i kontradiktorne izjave i skandalozno podizanje granice dozvoljenog nivoa te kancerogene supstance u mleku najbolje govore o diletantskom ponašanju celog ministarstva sa ministrom Goranom Kneževićem na čelu.

Evropska unija želi da pokloni Srbiji opremu za analizu mleka, ali ovde nema ko da je primi niti da je koristi, kaže Vensan Deže

Evropska unija želi da pokloni Srbiji opremu za analizu mleka, ali ovde nema ko da je primi niti da je koristi, kaže Vensan Dežer | Foto: Beta


- Njihovi katastrofalni pravilnici o bezbednosti hrane dopuštaju uvoz u Srbiju raznorazne nazovi hrane, koju u EU ne jedu ni psi ni mačke. Upravo zbog toga, ljudi u nadležnom ministartvu imaju interes da sabotiraju izgradnju referentne laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane u Srbiji - zaključio je Stojišić.

Vensan Dežer takođe ističe da je za Srbiju veoma važno da ima sopstvene laboratorije za analizu kvaliteta prehrambenih proizvoda. On je poručio da je EU spremna da pomogne u nabavci opreme za te laboratorije, ali da u Srbiji nema ko da primi neophodnu opremu?!

- Nije dobro to što Srbija mora da se oslanja na eksperte iz Holandije, Nemačke i drugih zemalja da analiziraju njene prehrambene proizvode. Moramo da pojačamo te kapacitete - izjavio je Dežer na Radio Beogradu, govoreći o slučaju sa aflatoksinom.
EU je, prema njegovim rečima, spremna da pomogne Srbiji i kupi potrebnu opremu.

Krenuli, pa stali


Evropska unija je od 2003. godine do sada uložila oko 15 miliona evra u opremanje referentne nacionalne laboratorije u Batajnici, ali je prestala sa isporukom nabavljene opreme, pošto se ispostavilo da ta ustanova nije proradila. Iz Ministarstva poljoprivrede najavili su da će deo nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka početi da radi početkom aprila, dok će ceo sistem biti uspostavljen do prvog tromesečja 2014. godine.

Poslednji komentari
  • nidza Vreme: 09.03.2013 11:56h

    Sve je rekao!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP