Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I TO JE NEKI DATUM

EU: Pregovori najkasnije do januara 2014. godine!

Autor: Beta, Tanjug | 25.06.2013 - 19:44:00h | Komentara: 1

Šefovi diplomatija članica Evropske unije danas su preporučili pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijim "najkasnije do januara 2014", rekao je jedan zvaničnik Saveta ministara EU koji je bio na zasedanju.

Ministri spoljnih poslova EU su tu preporuku uputili šefovima država ili vlada EU koji će o tome konačnu odluku doneti u petak u Briselu.

EU

Čekanje na EU | Foto: Reuters

Na ministarskom zasedanju danas u Luksemburgu je takođe ostavljeno liderima EU da odluče kakav će tačno tekst odluke i uslovi biti za pokretanje pregovori sa Srbijom o članstvu i s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

Takođe je liderima EU ostavljeno da odluče i o tome da li će Savet ministara ili lideri EU morati da prihvate takozvani "okvir", odnosno pravila pregovora o pristupanju Srbije EU.

Prema rečima zvačnika Saveta ministara, načelna nagodba o tekstu zaključaka o Kosovu je još ostavljena da se takozvanom pismenom procedurom usaglasi između zemlja EU do zasedanja šefova država ili vlada u petak, 28. juna.

Već je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele saopštio ranije danas da će odluka o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, biti doneta na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u petak.

- Danas ne očekujte zaključke - rekao je Vestervele nakon višesatnog razgovora šefova diplomatija EU u Luksemburgu.
- Konačnu odluku doneće šefovi država i vlada krajem nedelje. 
Vestervele je istakao da su Beograd i Priština 19. aprila postigli "istorijski dogovor" i pozdravio napore obe strane.
- Primena dogovora teče po planu - rekao je on i dodao da će iz Luksemburga otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave.

Ovo znači da ministri danas nisu mogli da usaglase stavove i da su odluku prebacili na šefove država i vlada koji će u četvrtak i petak zasedati u Briselu, objasnio je funkcioner EU Evropskog saveta koji je insistirao na anonimnosti.
- Atmosfera je bila veoma pozitivna, svi su rekli da je učinjen neverovatan napredak u odnosima Beograda i Prištine, ali odluke još nema - rekao je on.

Ovaj funkcioner je dodao da je većina ministara bila za to da pregovori sa Srbijom počnu što pre, ali da se odluke Ministarskog saveta donose jednoglasno. 
Poslednji komentari
  • Rade Vreme: 26.06.2013 09:09h

    Ma, kakav datum, ma kavi pregovori sa katoličkim jezuitima?! Niti mi trebamo njima, niti oni nama. Koji put nas katolički lažovi vode žedne preko ćuprije? Moramo da …...... kaparisane izdajnike pseudo elitu i da postavimo kralja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP