Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZNANJE ILI SRAMOTAN POTEZ ČINOVNIKA U BRISELU

EU pripojila Vojvodinu Hrvatskoj!

Autor: D. Ramadani | 20.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Evropska komisija je na svojim stranicama objavila kartu na kojoj je Hrvatskoj pripojila Vojvodinu!

Na stranici Evropskog centra za potrošače objavljena mapa na kojoj se jasno vidi da su granice Srbije na Savi i Dunavu

Na stranici Evropskog centra za potrošače objavljena mapa na kojoj se jasno vidi da su granice Srbije na Savi i Dunavu (*Klik za uvećanje)

Sporna karta je objavljena na stranici Evropskog centra za potrošače, koja predstavlja podstranicu Evropske komisije koja pruža pomoć potrošačima iz zemalja Evropske unije. Na mapi se jasno vidi da se Hrvatska u Banatu graniči sa Rumunijom, a Srbija se proteže od Vranja do Beograda.


Vratili Vojvodinu i dodali Crnu Goru

Greška je tokom jučerašnjeg dana ispravljena i Vojvodina je uspešno vraćena Republici Srbiji, a kao „odštetu“ za ovaj prestup dobili smo Crnu Goru, koja nam je na novoj mapi pripojena. Greška sa Crnom Gorom do zaključenja ovog broja nije bila ispravljena.

Zanimljivo je da na ovakvu provokaciju činovnika u Briselu juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu reakciju u Beogradu, a iz Brisela je mapa po podne izmenjena, ali bez javnog izvinjenja Srbiji. U potrazi za reakcijom juče smo pozvali Ministarstvo spoljnih poslova, kojim rukovodi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, gde su nam rekli da to nije njihova nadležnost i uputili nas na Kancelariju za Evropske integracije.
Na pitanja koja smo imejlom uputili ovoj kancelariji, dobili smo sledeći odgovor: „Imajući u vidu nadležnosti Kancelarije za evropske integracije kao tehničkog tela Vlade, jedini način na koji možemo da Vam pomognemo da dođete do odgovora na pitanje koje Vas zanima jeste da vas uputimo bilo na Kabinet ministra bez portfelja, zaduženog za evropske integracije, ili na Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kao diplomatsku sluzbu“.

Ponovo smo se obratili MSP, i objasnili da su nas na njih uputili Kancelarija za evropske integracije. Tražili su da im pitanje pošaljemo putem imejla, što smo i učinili, a u odgovoru koji smo dobili tek sinoć se navodi:
“Po saznanju da je na sajtu Centra za zaštitu potrošača Evropske komisije objavljena netačna mapa Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zvanično je reagovalo obavestivši o ovoj činjenici Direktorat za proširenje Evropske Komisije (nadležni Direktorat za Republiku Srbiju) koji je potvrdio da je u pitanju greška, koja je odmah potom ispravljena“.

- Verujem da je u pitanju tehnički propust i da zaista nije bila namerna greška. Verujem da će Evropska komisija naći način da ispravi ovu grešku - prokomentarisao je narodni poslanik Aleksandar Martinović iz SNS-a spornu mapu. I Aleksandar Čotrić iz SPO veruje da provokacija nije bila zlonamerna:

- Nema političkih implikacija, to se dešava u vreme kada postoje milioni dokumenata. Nema tu provokacija, u pitanju je propust, bitno je da se greška ispravi i bilo bi lepo da dobijemo izvinjenje - kaže Čotrić.

Mapa kao da ju je Pavelić krojio

Podsetimo da je jedan deo Vojvodine tokom Drugog svetskog rata na veoma brutalan način bio pripojen Hrvatskoj. To se dogodilo za vreme Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića. NDH je u istoriji ostala zabeležena po zverstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima, u brojnim logorima od kojih je najpoznatiji Jasenovac. U današnjim okvirima NDH je zauzimala područje Republike Hrvatske, čitave teritorije Bosne i Hercegovine, Srem i Zemun.

Poslednji komentari
  • Pantelija Vreme: 20.09.2014 10:50h

    hahahhaha znaju oni svi sta je Srpsko ....a svi ovi pokatoličeni pa i poljaci s njima posebno idealno znaju granice Stare Srbije

  • ana Vreme: 20.09.2014 21:10h

    napolje iz policije

  • gorgeous Vreme: 21.09.2014 23:37h

    Nije Hadzi Antic već Hadzi Dragan Antic. Nije isto

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP