Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„PARADA PONOSA“

EU pritiska Dačića zbog „Prajda”!

Autor: Ekipa Alo! | 15.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naložio je Policijskoj upravi Beograd da organizatorima „Parade ponosa“ dostavi kopiju bezbednosne procene iz 2011. na osnovu koje nije dozvoljeno njeno održavanje. Kako su rekli organizatori „Prajda“, ova reakcija poverenika znači zapravo poništenje odluke MUP-a kojom je taj izveštaj proglašen strogo poverljivim.

Šta ga je  snašlo: Ivica  Dačić

Šta ga je snašlo: Ivica Dačić | Foto: Marko Đurica

Inicijativa mladih za ljudska prava i organizacioni odbor „Parade ponosa“ saopštili su da MUP organizatorima nije dao kopiju procene od 28. septembra 2011. i da su se zbog toga obratili povereniku. Poverenik je odlukom koju je doneo 9. septembra PU Beograd naložio da u roku od tri dana dostavi ovaj dokument, koji sadrži sva operativna saznanja MUP-a o pretnjama i rizicima koji su doveli do toga da „Prajd“ ne bude održan.


Organizatori poručuju da su pripreme za „Paradu ponosa“ u toku i da će biti održana od 20. do 29. septembra. Sama šetnja zakazana je za 28. septembar u beogradskom parku Manjež. Pored velikog broja ambasada, diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija, podršku organizatorima pružila je i Sesilija Malmstrom, evropska komesarka zadužena za unutrašnje poslove.
Ona je u pismu organizatorima, ali i premijeru Ivici Dačiću, u koje je „Alo!“ imao uvid, poručila da će „Prajd 2013“ biti važan korak u napretku Srbije ka članstvu u EU „kroz garantovanje principa jednakosti i nediskriminacije“. Komesarka je od vlasti Srbije zatražila da se obezbede svi neophodni uslovi za mirnu „Paradu ponosa“. Za Evropsku komisiju je, kako je navela, potpuno neprihvatljivo da građani budu izloženi diskriminaciji, nasilju i zlostavljanju.

- Od ključne je važnosti da Srbija, kao zemlja koja teži članstvu u EU, u potpunosti prihvati vrednosti sadržane u osnivačkim aktima Unije, a koje se nalaze u samim temeljima na kojima je ona izgrađena - navela je Sesilija Malmstrom u pismu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP