Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG LAŽNIH AZILANATA

EU sada ima mehanizam da nam uvede vize!

Autor: Tanjug | 05.12.2013 - 19:50:00h | Komentara: 1

Ministri policije i pravosuđa zemalja članica Evropske unije usvojili su danas u Briselu takozvani zaštitni mehanizam koji omogućava suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih masovno dolaze lažni azilanti.

Evropska Unija

Evropska Unija

 
Ovaj mehanizam koji se, pre svega, odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, usaglašen je ranije ove godine nakon dugih pregovora unutar evropskih institucija, a od danas zvanično stupa na snagu.

Mehanizam predvidja da Evropka komisija može da po hitnom postupku uvede vize ukoliko dodje do "naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahteva za odobravanje azila" iz neke zemlje.

Ukidanje bezviznog režima na šest meseci moguće je i u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno odbijanja zahteva EU da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji su zloupotrebili bezvizni režim.

Mehanizam se pokreće ukoliko jedna ili više zemalja članica ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje garantovanog Šeengenskim sporazuma, a konačnu reč da li će ove mere stupiti na snagu ima Evropska komisija.

Iz Brisela je ovom prilikom poručeno da će se zaštitni mehanizam koristiti isključivo kao krajnja mera, u slučaju da svi drugi napori da se problem lažnih azilanata reši pokažu bezuspešnim.
Poslednji komentari
  • AleksandarVeliki Vreme: 06.12.2013 02:21h

    pa te vize u srbiji samo pogađaju lopove koji su nakrali dovoljno da mogu da putuju... normalan i pošten svet jedva da ima dovoljno da preživi... uostalom kako je grčka prestala srbima da naplaćije vize - bankrotirala je, i zašto bi sad nemci finansirali grke kad im je lakše da ludim srbima uvedu vize i napune grčki budžet...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP