Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPREZ

EU zabranila otrovan kozmetički sastojak, Srbija ga i dalje prodaje!

Autor: Telegraf | 17.12.2013 - 13:20:00h | Komentara: 6

Ako ne želite da zbog trovanja u Evropi zabranjenom supstancom zaradite tešku alergiju kože, obavezno čitajte etikete na kozmetičkim proizvodima koje koristite! Svaka deseta osoba alergična je na proizvod koji u sebi sadrži opasni metilizotiazolinon.

Osip

| Foto: Foter.com / Magalie L’Abbé

Ukoliko imate osetljivu kožu sklonu alergijama i ekcemima, obavezno pažljivo čitajte sastav kozmetičkih proizvoda za lice, telo i kosu koje kupujete. Čak i ako niste znali da ste alergični, pazite šta kupujete, jer ne želite da se jednog dana vaše brižljivo čuvano lepo lice pretvori u podbulu crvenkastu bezobličnu masu zbog trovanja opasnom supstancom!
Evropsko udruženje za trgovinu kozmetikom “Cosmetics Europe” zatražilo je od svih svojih članica da iz upotrebe izbace sastojak metilizotiazolinon (lat. Methylisothiazolinone) zbog toga što ova supstanca izaziva tešku alergiju kod svake desete osobe!
Prema najnovijim otkrićima, metilizotiazolinon, koji se najčešće koristi kao konzervans, može da izazove užasne alergijske reakcije na koži, poput kontaktnog dermatitisa ili ekcema. Težina simptoma varira, a česti su crvenilo i osip kože, vodeni plikovi, infekcija očiju i otečeno lice.


- Zabrana metilizotiazolinona koju smo doneli je pre svega u interesu potrošača, da bi izbegli neželjene reakcije na koži. Kozmetičkim kompanijama se ne preporučuje da čekaju zvaničnu direktivu, već da što je pre moguće izbace ovaj sastojak iz svojih proizvoda – kaže se u saopštenju “Cosmetics Europe”
Naravno, kako to već biva, na srpskim policama metilizotiazolinon je čest gost krema za lice, mleka i losiona za telo, šampona, gelova za tuširanje, vlažnih maramica, sredstava za sunčanje, ali i pena za brijanje, krema, after-šejvova i losiona za negu muške kože.
Zasad nema najava da će ih distributeri i trgovci povući iz upotrebe, pa zato upozoravamo građane da sami brinu o svom zdravlju čitajući etikete. Obratite pažnju, u pitanju su veoma poznati i popularni brendovi, tako da se ne dajte se zavarati glamuroznom reklamom!
Poslednji komentari
  • stevan Vreme: 17.12.2013 14:22h

    pa nacedite proizvode,kakvi ste to novinari ,da'l ste procitali clanak koji ste previli ........

  • sova Vreme: 17.12.2013 16:19h

    Kada se u EU objavi ovakvo upozorenje onda se "imenom i prezimenom" citira doticni proizvod. Ovako je informacija bezmalo neupotrebljiva jer i pre publikovanja ovog clanka samo tehnolozi znaju koji su sastojci stetni.

  • sanja Vreme: 17.12.2013 18:47h

    deklaracije na kozmetickim proizvodima su u velikoj vecini slucajeva pisane tako sitnim slovima da nam u najmanju ruku treba lupa da bi ih procitali. Zasto se ne uvede i propis o velicini slova na deklaracijama

  • dare Vreme: 18.12.2013 04:50h

    pa eu je srbiji zabranila da zabrani !

  • tasha Vreme: 19.12.2013 01:20h

    evo koji proizvod aurina farba ja sam se ofarbala u subotu ..izdeformisala se u licu od otoka.. doticna kuca pere ruke najvise sto mogu je da povuku seriju iz prodaje..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP