Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

EU zbog Kosova koči milijarde za srpsku poljoprivredu!

Autor: Sanja Đorđević | 17.06.2013 - 23:20:00h | Komentara: 2

Sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Srbiji su prošle godine odškrinuta vrata ka potencijalnih 50 miliona evra godišnje pomoći za razvoj poljoprivrede kroz takozvani IPARD fond, ali srpski poljoprivrednici ovaj novac najverovatnije neće videti pre 2015. godine, jer ceo proces koče evropski parlamentarci zbog Kosova, saznaje „Alo!”.

Srbija ne može da  okonča proces akreditacije  IPARD programa jer se  poslanici glože oko toga  da li se pomoć dodeljuje  zemlji

Srbija ne može da okonča proces akreditacije IPARD programa jer se poslanici glože oko toga da li se pomoć dodeljuje zemlji korisnici ili samo
korisnici, u kom slučaju to podrazumeva i Kosovo | Foto: FoNet / EPA

Izvor našeg lista iz Brisela objašnjava da zbog političkih nesuglasica oko statusa Kosova unutar evropskog parlamenta Srbija ne može da okonča proces akreditacije IPARD programa, što je preduslov za preuzimanje potencijalnih desetina miliona evra iz evropskog pretpristupnog fonda.
- Zbog političkog čepa u evropskom parlamentu zastao je proces akreditacije.

Goran Knežević

Goran Knežević | Foto: Aleksandar Stanković

Finansije odbile da servisiraju sedam miliona!


Povodom nedavnog pisanja „Alo!” o nemogućnosti vlasti da srpskim poljoprivrednicima obezbedi prekopotrebnu bespovratnu pomoć iz evropskog fonda, iz Ministarstva poljoprivrede su za taj problem uprli prstom u kolege iz Ministarstva finansija. Naime, iz kabineta ministra Gorana Kneževića stigao nam je kratak odgovor da je „Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije izrazio žaljenje što Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija i privrede nije bio spreman da servisira predviđenih sedam miliona evra pomoći poljoprivredi Srbije iz IPA 2013”.

Konkretno, zemlje koje su priznale Kosovo i one koje to nisu između ostalog se glože i oko formulacije da li se pretpristupna pomoć dodeljuje zemlji korisnici ili samo korisnici, što bi odredilo da li će sredstva dobiti samo Srbija ili će pravo na to imati i Kosovo - objašnjava sagovornik „Alo!”. Naš izvor upozorava da se u evropskom parlamentu uveliko priprema novi IPARD za period 2014-2020, tako da će Srbiji, koja nije dobila akreditaciju ni za program koji traje do 2013, trebati još najmanje dve godine da se pripremi za novi program.

- Uprkos tome što nismo dobili akreditaciju za IPARD 2013, postojala je mogućnost da Srbija počne da koristi sredstva iz tog programa i to tako što bi ih povlačilo Ministarstvo finansija. Međutim, ministarstvo je to odbilo pravdajući se nedostatkom neophodnih kapaciteta potrebnih za taj posao - navodi sagovornik iz Brisela koji potvrđuje da je zbog svih pomenutih peripetija Srbija umesto mogućih najmanje 50 miliona evra za poljoprivredu, od evropskog pretpristupnog fonda postepeno tražila sve manje sume, da bi kao aktuelan na stolu ostao zahtev od samo tri miliona evra, o čemu je „Alo!” pre nekoliko dana pisao.

Srpski poljoprivrednici na  pretpristupnu pomoć ne  mogu da računaju pre 2015.

Srpski poljoprivrednici na pretpristupnu pomoć ne mogu da računaju pre 2015. | Foto: Nebojša Raus

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Željko Šafar

Ministarstvo finansija: Nismo mi nadležni!

U Ministarstvu finansija negiraju da su odbili da servisiraju sredstva iz pete komponete IPA fonda namenjene ruralnom razvoju, ističući da sprovođenje tih sredstava nije u njihovoj nadležnosti, već su za to zadužena druga tela koja se trenutno nalaze u procesu akreditacije od strane Evropske komisije. Iz tog ministarstva takođe upozoravaju da akreditovanje pomenutih tela ne zavisi samo od domaćih institucionalnih kapaciteta već i od odluke Saveta EU o izmenama Uredbe o instrumentu za pretpristupnu pomoć.
- Da zbog kašnjenja odluke saveta EU Srbija ne bi ostala bez isprogramiranih sedam miliona evra za poljoprivredu, ta sredstva su prebačena u prvu IPA komponentu i biće utrošena na jačanje insititucionalnih kapaciteta i usaglašavanju nacionalnih propisa sa evropskim u oblasti poljoprivrede - objasnili su u Ministarstvu finansija.

Poslednji komentari
  • Srecko Vreme: 18.06.2013 00:55h

    Kada vidim ovu masoncinu, Knezevica, nije mi dobro...

  • Dalibor Vreme: 18.06.2013 10:34h

    Ma da, jos da izvrsimo svi kolektivno samoubistvo, ko zna, mozda bi i za industriju dobili pare, pa o cemu ovi vise.......zalosno....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP