Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTAJU

Euleks i dalje na Kosovu!

Autor: Tanjug | 12.09.2012 - 08:10:00h | Komentara: 0

PRIŠTINA, 12. septembra (Tanjug) - Zamenik šefa misije EU na Kosovu (Euleks) Endi Sparks rekao je da će ta misija, nakon okončanja nadgledane nezavinosti, ostati da obavlja svoj mandat na Kosovu.

Srpska zastava na barikadi

Ipak ostaju | Foto: AFP


On je, u razgovoru sa srpskim novinarima kazao, da je Euleks obavio razgovore sa kosovskim vlastima kako bi obezbedio nastavak aktivnosti u skladu sa željama zemalja članice EU, odnosno da se bavi onim čime se do sada bavio, a to je nadgledanje, mentoring i savetovanje kosovskih vlasti, kao i da i da zadrži izvršnu ulogu.
Sparks je rekao da će Euleks nastaviti da ispunjava svoj mandat, ali ne više u okviru Sveobuhvatnog predloga rešenja za status Kosova, takozvanog Ahtisarijevog plana, pošto je okončanjem nadgledane nezavisnosti Ustav postao glavna zakonodavna arhitektura.
"Osigurali smo kroz mehanizme razmene pisma sa kosovskim vlastima da i dalje imamo kapacitet da radimo ono što zemlje članice žele da radimo u skladu sa Ustavom Kosova", objasnio je on.

Euleks je na Kosovu i mora sve vreme da saradjuje sa lokalnim vlastima u interesu gradjana, dodao je Sparks kazavši da se to možda ne svidja gradjanima u Srbiji.
"Nastavićemo da radimo to i posle okončanja nadgledane nezavisnosti, i našli smo način da to činimo koji je zadovoljavajući za Kosovo i zemlje koje su priznale njenu nezavisnost", podvukao je Sparks.
Takodje je kazao da Euleks ne može na zadovoljavajući način da primeni svoj mandat na severu Kosova, i da je to nezadovoljavajuća situacija.
Sparks je kazao da bi voleo da vidi da se situacija promeni u cilju interesa bezbednosti gradjana.
On je podvukao da Euleks sve čini na tom planu, čak rizikujući živote svojih ljudi.
Istovremeno je ukazao da je proteklih meseci bilo više incidenata u oblasti Zubinog Potoka.
"Nastavićemo da delujemo i na osnovu našeg izvršnog mandata obavljajući hapšenja ljudi ili pretrage, uz asistenciju Kfora, ako to bude bilo potrebno", poručio je on.
Sparks je podsetio da su zemlje članice EU produžile mandat Euleksu do juna 2014. godine, i da je na članicama Unije da li će ostati misija i duže na Kosovu, ali je dodao da će o tome biti i konsultacija sa kosovskim vlastima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP