Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RADI PUNOM PAROM

Evakuisano pedesetak ljudi u Prokuplju

Autor: Ljubiša Mitić | 29.03.2015 - 13:42:00h | Komentara: 1

Zbog izlivanja reke Toplice u Liparskoj ulici u Prokuplju u noci izmedju subote i nedelje iz porodicne kuce evakuisana je jedna šestočlana porodica, dok je u Romskom naselju Guba poplavljeno desetak kuća.

Poplave u Prokuplju / Foto: Lj.M.

Poplave u Prokuplju / Foto: Lj.M.

Oko pedesetak žitelja je moralo da napusti svoje domove i oni su privremeni smeštaj pronašli kod svojih rođaka. Prema rečima nadležnih u štabu za vanredne situacije opštine Prokuplje gde je u petak proglašeno vanredno stanje, vodotok na reci Toplici stagnira u delu teritorije opštine, dok je u kuršumlijskoj opštini u opadanju, pa se očekuje da se tokom dana i na teritoriji prokupačke opštine stanje normalizuje i Toplica polako vrati u svoje korito.
Iz štaba najavljuju da će tek nakon ukidanja vanrednog stanja opština formirati komisiju za procenu štete, ali da je za sada sasvim izvesno da je velika šteta pričinjena poljoprivrednim kulturama jer je duž toka reke Toplice od Kuršumlije, Prokuplja preko Žitorađe poplavljeno nekoliko stotina hektara plodnih oranica. Sektor za vanredne situacije je angažovao svo raspoloživo ljudstvo, a uvedena je i radna obaveza za radnike Komunalnih javnih preduzeca. Oni su angazovani na punjenju džakova sa peskom koji se postavljaju na najkritičnijim mestima.  Oko 50 kubika peska je vec utrošeno, a po potrebi obezbediće se jos.

Poplave u Prokuplju / Foto: Lj.M.

Poplave u Prokuplju / Foto: Lj.M.

Zbog nabujalog Stražavackog potoka, delimično je potopljeno i groblje u tom selu. Za razliku od prošlogodisnjih poplava kada je veći deo prokupačkog groblja bio pod vodom, zahvaljujuci angažovanju JKP Tržnice i lokalne samouprave u predhodnom periodu ojačan je bedem korita reke, tako da se Toplica ovoga puta nije izlila na tom delu.
U naselju Draganja doslo je do plavljenja bunara sa kojih se deo grada snabdeva vodom. Ti bunari su isključeni sa mreže a priključeni su rezervni bunari u selu Bumburek tako da za sada nema problema sa pijaćom vodom.
Poslednji komentari
  • jeca Vreme: 29.03.2015 15:45h

    Ova vlast nikako da nauči lekciju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP