Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UZ POSREDOVANJE NSZ

Evo gde za Srbe ima poslova u inostranstvu i koje profesije se traže

Autor: dnevno.rs | 14.01.2015 - 19:28:00h | Komentara: 4

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u protekloj godini posredovala je u zapošljavanju državljanja Srbije u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj, a najviše su traženi zdravstveni radnici, profesori engleskog jezika i tekstilci.

putovanje

Podaci NSZ pokazali su da su najučestaliji konkursi bili vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.
Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.
Nakon sprovedenih svih potrebnih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja se odvija u okviru projekta „Triple Win", uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2014. godini zaposleno 88 državljana Srbije.
U 2013. godini zaposleno je 27 njih.
U 2014. godini, pored postupaka posredovanja za rad naših državljana za rad u Nemačkoj, NSZ je posredovala po prijavama poslodavaca "Terra International School", u gradu Jamaguči u Japanu.
Iskazana je potreba za zapošljavanjem jednog lica na poslovima nastavnika engleskog jezika i radno je angažovana jedna osoba koja je po zanimanju profesor engleskog jezika.
Potrebu za zapošljavanjem u protekloj godini je iskazao je i poslodavac "Johnson Controls International" iz grada Papa u Mađarskoj i to za 10 polukvalifikovanih radnika na poslovima obrade kože.
Odabrana su četiri kandidata iz naše zemlje, navode u NSZ.
Što se tiče procedure, posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca, u kojoj se obavezno navodi koji profil lica je poslodavcu potreban za rad i kakve kvalifikacije i potrebna znanja ta lica moraju da poseduju.
Oglasi u kojima posreduje NSZ se uvek objavljuju na sajtu NSZ.
NSZ ima i Migracioni servisne centre koji su integralni deo Nacionalne službe za zapošljavanje.
Migracioni servisni centri predstavljaju informativne centre, koji se u svakodnevnom radu bave upravo informisanjem migranata i potencijalnih migranata, o rizicima ilegalne imigracije, kao i o mogućnostima u okviru legalnih migracija.
Postoji sedam migracionih centara u Srbiji, a oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru, ali oni se ne bave posredovanjem u zapošljavanju.
Direktor NSZ Zoran Martinović objasnio je da se prilikom zapošljavanja u inostranstvu zahtevaju određene procedure koje moraju biti ispoštovane kako bi se dala garancija da će se prema svim licima ostvarati prava iz radnog odnosa i drugih uslova rada koji važe za sve državljane te zemlje u kojoj se zapošljavaju.

– Postoje adekvatni sporazumi sa određenim zemljama ili odgovarajućom službom u toj zemlji – kazao je Martinović Tanjugu.
Dodao je da NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

– Nacionalna služba nema saznanja o tome, ono što mi garantujemo je da sva lica koja se upućuju preko nas imaju procedure koje se zahtevaju i koje moraju biti ispoštovane, a koje im garantuju ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa – rekao je Martinović.
Poslednji komentari
  • bora Vreme: 14.01.2015 20:12h

    Bas su uspesni ovi iz NZS. Pa Ranko Peric iz Apatina je zaposlio 10 puta vise vozaca u Sloveniji nego cela NZS. A primaju dobre plate za ladovinu

  • sejdi hoti Vreme: 15.01.2015 01:12h

    Politik je to narod pati

  • brancilo Vreme: 23.02.2015 22:45h

    Svaka čast NZS zaposlen je veliki broj naših radnika, bitno je da se hiljade nezaposlenih moraju javljati na prozivku i ispiranje mozga a ponekad i grube reči šalterskih menadžera, po 10 i više godina uzalud, a broj zaposlenih u tekstu u odnosu na 1.000.000 nezaposlenih je zaista veliki, tužno i smešno. Kako ih nije sramosta neke oglase drže na sajtu i po mesec dana posle isteka, da bi broj oglasa bio veći, a neki oglasi se ponavljaju i po dva tri puta za istu poziju da bi se stekao privid kao da se nešto dešava.

  • gledam vas Vreme: 18.03.2015 14:22h

    bruka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP