Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVLJENE VELIKE VRUĆINE

Evo kako da se sačuvate od ovog paklenog dana!

Autor: Tanjug | 13.08.2014 - 08:44:00h | Komentara: 0

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u celoj Srbiji.

Vrućina u Srbiji

Vrućina u Srbiji | Foto: Dušan Milenković

 

Dr Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska.

Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.
Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Zbog vrućine potrebno je isključiti šporet i druga grejna tela, a u stanovima na višim spratovima i u potkrovlju staviti roletne i napraviti promaju u stanu, rekla je dr Macura.

Dr Macura je poručila osobama sa hipertenzijom, koje po uputstvu lekara uzimaju ujutro terapiju, da obrate pažnju, jer u toku dana može doći do prirodnog pada arterijskog krvnog pritiska i da bi zato trebalo da smanje terapiju ili da putem telefona zatraže savet.

Danas se na području cele zemlje, prema prognozi meteorologa, očekuje da maksimalna temperatura vazduha mestimično dostigne 37 stepeni, a pretežno sučano i veoma toplo vreme očekuje se i u Beogradu sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 35 stepeni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP