Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MORAVCI NAJRADIKALNIJI

Evo koje škole danas ne rade

Autor: Tanjug | 23.03.2015 - 11:58:00h | Komentara: 3

Na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, škole članice te dve asocijacije danas su obustavile rad ili su u zakonskom štrajku, sa časovima od 30 minuta.

Protest prosvetara

Protest prosvetara | Foto: Oliver Bunić

Od 53 škole na području Moravičkog okruga 30 ustanova je u potpunoj obustavi rada, potvrdila je Tanjugu Sladjana Mijatović iz tamošnje Školske uprave.

U sedam škola traje 30 minuta, a u 16 obrazovnih ustanova nema obustave rada, rekla je Mijatović.

- U Čačku u 19 škola nema nastave, dok šest obrazovnih ustanova ne štrajkuje. U Gornjem Milanovcu osam škola je potpuno obustavilo rad, dok u dve nema štrajka - precizirala je Mijatović.

Kada su u pitanju Lučani, tri škole su u potpunoj obustavi rada, dok u četiri nema štrajka.
U Ivanjici u sedam obrazovnih ustanova časovi traju 30 minuta, a u četiri se nastava odvija normalno, istakla je ona.

U Kragujevcu je 12 osnovnih i srednjih škola obustavilo rad u prvoj smeni, rečeno je Tanjugu u školskoj upravi i u Uniji sindikata prosvetnih radnika.
- Rad je obustavilo sedam osnovnih i pet srednjih škola - rekao je načelnik Školske uprave Radojko Damjanović i naveo da Kragujevac ima 22 osnovne i osam srednjih škola.
I predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu Milan Jevtić potvrdio je da 12 škola danas ne radi.

On je dodao da će večeras biti održan sastanak gradskog odbora Unije, na kojem će se razmatrati plan aktivnosti u narednom periodu.

U Zlatiborskom okrugu danas je štrajk radikalizovalo devet od dvadeset škola koje su u štrajku, izjavio je načelnik Školske uprave Užice Milenko Nikolić.
- Nastava je potpuno obustavljena u tri osnovne škole u Priboju, zatim u Medicinskoj školi u Užicu, Mašinskoj u Priboju, Gimnaziji u Novoj Varoši i u školi "Sveti Ahilije" u Arilju. Deo nastavnika je obustavio nastavu u Užičkoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Novoj Varoši - rekao je Nikolić Tanjugu.

Ministarstvo: Manje štrajkača

Prema podacima iz školskih uprava broj škola koji je u štrajku je smanjen i iznosi 22 odsto, što je za dva procenta niže u odnosu na petak 20. mart ove godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Broj škola koje su u potpunosti obustavile rad biće saopštene kada direktori i predstavnici sindikata dostave detaljne podatke o stanju u svakoj pojedinačnoj školi, dodaje se u saopštenju.


Nikolić je istakao da su svi prosvetari koji štrajkuju dobili umanjene februarske plate, osim nastavnika u Gimnaziji u Požegi, koji su ostali bez plate.
- Direktor požeške Gimnazije nije dostavio obračun o umanjenju plata pravdajući se da su nastavnici kroz vannastavne aktivnosti na Gimfestu nadoknadili propuštene časove - rekao je Nikolić.
U Užicu je za 13 sati zakazana protestna šetnja prosvetara.
Tri škole u Nišu su obustavile rad u prepodnevnoj smeni, rekao je danas Tanjugu načelnik Školske uprave Živomir Jovanović.
Nastave nema u Gimnaziji "Bora Stanković", Gimnaziji "Svetozar Marković" i u Umetničkoj školi, rekao je Jovanović.
U ostalim školama u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nastava se drži i časovi su ili skraćeni na 30 minuta ili su regularni u trajanju od 45 minuta, napomenuo je on.
Niški prosvetari najavili su protest ispred sedištva Školske uprave.
Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču nijedna danas nije u potpunom štrajku, a pet je u zakonskom, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.
U gimnazijama u Jagodini i Ćupriji profesori su podeljeni, jedni su u potpunom štrajku a drugi rade, dodao je Starčević.
Osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu pohadja 24.600 učenika a u njima je zaposleno 3.400 nastavnika.
Poslednji komentari
  • Anđelija Vreme: 23.03.2015 13:24h

    Mislila sam da je i Vojvodina u Srbiji, ali, sudeći po školama koje pominjete, izgleda da to i nije tako. Inače, za vašu informaciju, štrajkuje se i u Vojvodini.

  • ana Vreme: 24.03.2015 11:33h

    Ne treba im povećavati plate dok se ne vrate oduzete penzije.

  • rada Vreme: 24.03.2015 11:36h

    Ako ne žele da rade uopšte ne moraju, pun je biro nezaposlenih visoko obrazovanih ljudi. Ja sam radila u prosveti i opet bih se vratila i to za mnogo manju platu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP