Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZNENADIĆETE SE

Evo koliko su zadovoljni zaposleni u Srbiji! (INFOGRAFIK)

Autor: | 22.10.2013 - 17:40:00h | Komentara: 0

Prema jednom relevantnom, stranom istraživanju poznatog magazina „Wall Street Journal“ zadovoljni zaposleni su čak dva puta produktivniji, osećaju potrebu da ostanu duže na poslu čak pet puta češće ukoliko zadatak nije završen, uzimaju bolovanje deset puta manje i u proseku tri puta više ostvaruju svoje i poslovne ciljeve naspram svojih kolega koji na poslu nisu zadovoljni. Kakva je situacija u Srbiji i koliko poslodavci brinu o zadovoljstvu svojih zaposlenih?

Infografik

Kliknite za uvećanje


Prema istraživanju sajta poslovi.infostud.com, u kojem je učestvovalo oko hiljadu zaposlenih, čak 59% njih navelo je da su većoj meri zadovoljni na svom radnom mestu – a od njih, svaki treći izjavio je da voli posao koji trenutno radi. S druge strane, oko 30% ispitanika nije zadovoljno na svom radnom mestu, ali drugog izbora nemaju, a svaki deseti je čak izuzetno nezadovoljan.

Kao što se moglo očekivati, najzadovoljniji su oni koji rade u višem menadžmentu - 36% njih je u potpunosti zadovoljno poslom koji obavljaju, dok najveći broj zaposlenih koji su izjavili da su nezadovoljni svojim poslom i firmom radi na nižim i početnim pozicijama.

Čime su zadovoljni zaposleni u Srbiji

Velika većina zaposlenih, njih čak 90%, navela je da ima odličan odnos sa kolegama. Tako recimo, mnogi se druže i van radnog vremena, a polovina zaposlenih može da se pohvali i činjenicom da su kolege spremne da im pomognu na poslu ako zatreba.

Dobar deo anketiranih takođe je izjavio da ima podršku nadređenog: preko 30% zaposlenih smatra da nadređeni brine o svom timu, dok skoro polovina njih ima podršku šefa u određenim situacijama.

Loše mogućnosti za napredovanje, zaposleni nezadovoljni finansijama
S druge strane, zaposleni u Srbiji najčešće nisu zadovoljni finansijskim, ali i nefinansijskim vrednovanjem svog radnog mesta. Skoro polovina ispitanika smatra da plate nisu dovoljno visoke za količinu posla koji svakodnevno obavljaju, a oni ujedno nemaju ni dobre nefinansijske benefite poput obuka, službenog telefona, automobila i drugih.

kompjuter

Beneficije se razlikuju u zavisnosti od pola! | Foto: foter.com

Četvrtina anketiranih se ipak složila da uprkos niskim platama, imaju dobre beneficije na radnom mestu, dok je svega 20% ispitanih zadovoljno i finansijskim i nefinansijskim vrednovanjem svog radnog mesta.

I dok većina ispitanika ima priliku za napredovanje, tek 30% njih može napredovati na osnovu dobrog rada i truda. Četvrtina anketiranih rekla je da se u njihovoj firmi može napredovati samo ukoliko ste bliski sa nadređenim, dok 35% zaposlenih uopšte nema mogućnost za napredovanje.
Beneficije se razlikuju u zavisnosti od pola

Skoro polovina učesnika istraživanja izjavila je da beneficije koje imaju na radnom mestu, vrlo pozitivno utiču na njihovu produktivnost, dok na ostale, beneficije ne utiču mnogo ili čak uopšte. Ipak, razlog tome verovatno leži u činjenici da četvrtina anketiranih beneficije – nema, a oni koji ih imaju najčešće navode one osnovne: naknadu za putne troškove, obuke i usavršavanja, mobilni telefon za ličnu upotrebu i besplatno piće.

Interesantno je napomenuti da se beneficije razlikuju i u odnosu na pol, te muškarci u većem procentu od žena imaju automobil za ličnu upotrebu, bonuse i nagrade, fleksibilno radno vreme i mobilni telefon odnosno laptop za ličnu upotrebu, dok dame češće dobijaju plaćene neke zdravstvene usluge, kao i popuste pri kupovini roba i usluga.

Rezultati ovog istraživanja u kojem je učestvovalo 53% žena naspram 47% muškaraca se umnogome podudaraju sa rezultatima istraživanja zadovoljstva zaposlenih u Srbiji - Najbolji poslodavac - koje je zadnji put sprovedeno 2012. godine. Najbolji poslodavac je inače anonimno istraživanje u kom zaposleni mogu da ocene svog poslodavca, a kompanije koje se odluče da uzmu učešće u ovom projektu mogu saznati šta njihove zaposlene motiviše, kako da poboljšaju radnu atmosferu, a samim tim povećaju njihovu produktivnost i profit kompanije.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP