Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STEJT DEPARTMENT OBJAVIO IZVEŠTAJ

Evo šta kažu SAD o ljudskim pravima u Srbiji

Autor: Tanjug | 26.06.2015 - 07:18:00h | Komentara: 2

Najozbiljnija kršenja ljudskih prava u Srbiji odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno Roma, dok su primetni i maltretiranje novinara i pritisak u pravcu auto-cenzure, korupcija u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i nekim granama vlasti...

Zastava SAD

Ilustracija | Foto: Profimedia

Američki Stejt department objavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu prema kome je 2014. godina bila obeležena patnjama i zlostavljanjem suviše velikog broja ljudi.
U izveštaju se posebno osuđuje nasilni ekstremizam i potpuno nepoštovanje ljudskih prava i života od strane grupa, poput Islamske države, pakistanskog Talibana i Boko Harama.
Takođe se ističe da vlade Kine, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Rusije i Sudijske Arabije, pored ostalih, nastoje da ograniče slobodu i otvorenost medija i razvoj gradjanskog društva.

Predstavljajući izveštaj u četvrtak, državni sekretar Džon Keri je rekao da su za patnje i zlostavljanje odgovorne terorističke grupe koje koriste verske podele da bi promovisale svoju ideologiju, kao i vlade poput sirijske, koje deluju u ime borbe protiv terorizma.

Za Srbiju se u izveštaju konstatuje da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno Rome, dok su primetni i maltretiranje novinara i pritisak u pravcu auto-cenzure, korupcija u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i nekim granama vlasti, a ukazuje se i na nenefikasan pravni sistem, dugi periodi pritvora pre suđenja, loš tretman zatvorenika.

Govoreći o slobodi okupljanja u Srbiji u izvestaju se navodi da vlast generalno poštuje to ustavno pravo, kao i slobodu političkog, sindikalnog i drugog udruživanja, a poštuje se i sloboda kretanja.
 
Takođe se navodi, da vlada sarađuje sa UNHCR-om u obezbeđenju zaštite i pomoći interno raseljenim licima, izbeglicama, tražiocima azila, apatridima i drugim osobama.

Vašington, takođe, ukazuje da se dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU nastavlja u Briselu, dodajući da su "administrativne strukture severa Kosova delimično integrisane u nacionalnu administraciju", a da su nerešeni sporazumi o Zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama i integraciji pravosudnog sektora.
 
Kada je u pitanju Kosovo kao najvažniji problem navode se "akcije na blokiranju normalizacije, uključujući uspostavljanje blokada puteva u Mitrovici/Severnoj Mitrovici od strane zvaničnika lokalnih Srba na Kosovu, i ograničavanja prava kao što su sloboda kretanja i sloboda bogosluženja hodočasnicima Srpske pravoslavne crkve".
Kao druga zabrinjavajuća oblast na Kosovu konstatuje se diskriminacija i nasilje protiv pripadnika etničkih manjina, osoba sa invaliditetom i pripadnika LGBT zajednice.
 
Sledi nasilje nad ženama, a probleme predstavljaju i izveštaji o lošem policijskom tretmanu zatvorenika, lošem stanju, korupciji i protekciji u zatvorima, dug istražni pritvor i neefikasnost sudstva, zastrašivanje medija od strane javnih službenika i kriminalnih elemenata, ograničenje verskih sloboda i vandalizam nad verskom imovinom, ograničeni napredak u povratku raseljenih osoba njihovim kućama, korucpija u vladi, trgovina ljudima, loši uslovi u duševnim bolnicama, sporadične etničke tenzije i angažovanje dece za rad u neformalnom sektoru.
Kosovska vlada je, kako se navodi, preduzela korake da procesuira i kazni zvaninčnike koji su počinili zloupotrebe u javnim službama ili drugim vladinim delovima, ali mnogi veruju da su viši funkcioneri umešani u korupciju nekažnjeni.
 
Frans pres navodi da se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta ocenjuje poštovanje ljudskih prava u zemljama širom sveta, izuzev u SAD, ali da je Keri rekao da u izveštaju nema ničeg "licemernog" i "arogantnog".
"Ne možemo, a da se ne osetimo ponizno pošto smo videli ono što smo videli prošle godine, u smislu rasnog nesklada i nemira", rekao je on.
"Svaka zemlja, uključujući i SAD, ima prostora za poboljšanje, a put ka globalnom poštovanju uvek počinje kod sopstvene kuće", kazao je Keri, a preneo je AFP.
Poslednji komentari
  • mr Vreme: 26.06.2015 07:40h

    Ljudska prava,po amerima, su kada beli policajci ubijaju svoje građane, koji imaju drugu boju kože, i za to "dobro" delo ostaju ne kažnjeni i ist ti "svetski" policajci seju smrt širom sveta i opet bez kazne.Cinizam.

  • Драгомир Vreme: 26.06.2015 10:10h

    Амери србима спочитавају љуцка права?Хајде да питамо шта тамошњи белци а углавном подмукли енглези чине са индијанцима, ... црнцима,латиносима ...Хајде да пишемо о америчкој војсци где је војник потрошна роба који гину у бесмисленим ратовима који само доносе невоље?Ето,упали су у невољу терајући инат Русији и Кини.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP